113 έμποροι «στήνουν στον τοίχο» τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών και ζητούν απαντήσεις

Την αγωνία και την ανησυχία τους για το παρόν και το μέλλον των εμπόρων, εκφράζουν 113 Σερραίοι έμποροι- καταστηματάρχες, θέτοντας ωστόσο «καυτά» ερωτήματα προς τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών.

Όπως τονίζουν, μετά από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση στις 2/1/2021 για το κλείσιμο των καταστημάτων μας, οι έμποροι-καταστηματάρχες Σερρών έχουν συντάξει ένα έγγραφο που περιγράφει επακριβώς τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν τεθεί λόγω των αλλεπάλληλων ‘lockdown’, με συνέπεια το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων ξανά.

 

Στο έγγραφο αυτό αιτούνται άμεσης οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι το 4ο και 5ο πακέτο στήριξης δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές ανάγκες των πάγιων εξόδων των καταστημάτων, αφού πολλοί δεν έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

 

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως υποχρέωση του Εμπορικού Συλλόγου είναι να συμμερίζεται την αγωνία των εμπόρων και δη των μικρών καταστηματαρχών-λιανεμπόρων, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της βάσης που εκπροσωπείτε, ενώ απαιτούν να συνεδριάσει άμεσα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και να προωθήσει το συγκεκριμένο αίτημα των Εμπόρων των Σερρών στην Ομοσπονδία, την ΕΣΕΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Οικονομικών, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος εντός 24 ωρών και παράλληλα να μεριμνήσει άμεσα για μία συνάντηση μιας επιτροπής από τους καταστηματάρχες- λιανεμπόρους που υπογράφουν το παρόν έγγραφο με τον Αντιπεριφερειάρχη, κο. Π. Σπυρόπουλο, καθώς και με τον Περιφερειάρχη, κο. Κ. Τζιτζικώστα (και με τη δική σας συμμετοχή).

 

Το αίτημα είναι ενυπόγραφο, γι’ αυτό απαιτούν να μεταφερθεί ακέραιο και επακριβώς όπως είναι διατυπωμένο και επισυνάπτουν και τις υπογραφές τους.

 

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Σέρρες, 4/1/2021

Τι ζητάμε -Τα αιτήματά μας από την Πολιτεία.

Εμείς, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των Σερρών, αυτοαπασχολούμενοι ή με έναν, το πολύ δύο υπαλλήλους στα καταστήματα του λιανεμπορίου, μετά από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση στις 2/1/2021 για το κλείσιμο των καταστημάτων μας με κρατική εντολή (3ο lockdown), εντόνως εκδηλώνουμε την απόγνωση στην οποία βρισκόμαστε ως προς τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Ήδη έχουμε «χάσει» την προηγούμενη ανοιξιάτικη σεζόν με χαρακτηριστικό ορόσημο το Πάσχα, που είχαμε μηδενικό τζίρο, σημειωτέον ότι επρόκειτο για μία από τις δύο καλύτερες περιόδους (Πάσχα & Χριστούγεννα) που είχαμε τον μεγαλύτερο τζίρο πάντα. Οι υποσχέσεις του Υπουργείου για τοπικό ‘lockdown’ αναφορικά με την περίοδο του φθινοπώρου και έπειτα, εν τέλει άφησαν την αγορά «ξεκρέμαστη», εφόσον είχαμε εμπιστευτεί τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης και ήδη είχαμε παραγγείλει και πληρώσει τα εμπορεύματα που θα ερχόταν για τον χειμώνα. Το κλείσιμο της αγοράς από το φθινόπωρο έως την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων επέφερε επίσης μηδενικό τζίρο. Η λειτουργία των καταστημάτων με ‘click away’ δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς οι αγορές των πελατών στα είδη μας ήταν περιορισμένες και ο τζίρος μας άγγιξε μετά βίας το 5%,το πολύ 10% σε σχέση με εκείνους των προηγούμενων ετών. Έχουμε τεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάγια έξοδα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεών μας, ούτε καν το μειωμένο ενοίκιο… . Η ανοιξιάτικη σεζόν έφυγε χωρίς έσοδα, η χειμερινή παρομοίως. Τα εμπορεύματά μας είναι πληρωμένα και «μπλοκαρισμένα» μέσα στα καταστήματά μας. Είναι εμπορεύματα μόδας και δεν μπορούν να διατεθούν την επόμενη season ή τον επόμενο χρόνο και παλιώνουν, με αποτέλεσμα ολοένα να αυξάνεται το stock εμπόρευμα, που δεν μπορεί να διατεθεί. Εκτός από αυτό, παρόλο που δόθηκε αναβολή 75 ημερών για την κάλυψη των τρεχουσών επιταγών μας, με τον τρόπο λειτουργίας των μικρών μας καταστημάτων είναι αδύνατο να πληρωθούν οι επιταγές του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Αξίζει να υπογραμμιστεί μάλιστα ότι ως προνοητικές πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, είχαμε κιόλας μεριμνήσει να μειώσουμε τις παραγγελίες. Η κρατική οικονομική ενίσχυση επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2,3 δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μας, καθώς ουσιαστικά επρόκειτο για δάνειο. Από την άλλη, το 4ο και 5ο πακέτο στήριξης δεν είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεών μας, πόσω μάλλον το κόστος διαβίωσης των οικογενειών μας…

Όσο για το Πρόγραμμα Στήριξης ‘Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία’ με Κωδικό ΟΠΣ 4542 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Κεντρική Μακεδονία 2014-2020’ ουσιαστικά δεν απευθυνόταν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και κανένας από εμάς δεν κατάφερε να χρηματοδοτηθεί. Όσοι πολύ μικροί ενημερωθήκαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν πληρούμε τα κριτήρια και μας αποθάρρυναν από τη διαδικασία αίτησης, ενώ εκείνοι που έκαναν αίτηση, απορρίφτηκαν. Όμως, η πανδημία επέφερε πρωτίστως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου επώδυνες οικονομικές συνέπειες και δη μετά από μία δεκαετή περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης με συνέπεια να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό λόγω του σκληρού ανταγωνισμού με τους μεγαλύτερους. Εδώ δεν χωράει επιλεκτική προσέγγιση στην οικονομική ενίσχυση. Δεν μπορεί να υπάρχει επιλογή ποιες επιχειρήσεις θα σωθούν και ποιες θα βάλουν λουκέτο. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός σε επίσημη ανακοίνωση στις 5/11/2020: ‘Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και γι’ αυτό η πρώτη μεριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα αυτά που λαμβάνουμε’. Γι’ αυτό τον λόγο και εφόσον πληττόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό από τα κυβερνητικά μέτρα κλεισίματος των μικρών καταστημάτων μας ζητούμε άμεση οικονομική στήριξη, ώστε να καταφέρουμε να επιζήσουμε και να συνεχίσουμε με τα καταστήματά μας ανοιχτά στο μέλλον.

Απαιτούμε:

• κάλυψη του 80% των τιμολογίων μας για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο & Δεκέμβριο

• για κάθε μία πολύ μικρή επιχείρηση λιανεμπορίου ένα ενιαίο ποσό ενίσχυσης 3.000 ευρώ για κάθε έναν μήνα που χάθηκε και θα χαθεί από δω και στο εξής. Ουσιαστικά ζητούμε 100 ευρώ/μέρα, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των πάγιων εξόδων μας (ενδεικτικά: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΚΟ, ΕΦΚΑ, λογιστήριο, τράπεζες- pos, μεταφορικά έξοδα, αναλώσιμα, κλπ) και την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας

• επιπλέον αναστολή των επιταγών για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες

• μείωση του ποσοστού πληρωμής των ενοικίων για τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο (Το 60% είναι υπερβολικό ποσό για κλειστές επιχειρήσεις με μηδενικά έσοδα!)

• πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες & φορολογικές ρυθμίσεις

Μάλιστα, απαιτούμε άμεσα και μία συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, κο. Π. Σπυρόπουλο, καθώς και με τον Περιφερειάρχη, κο. Κ. Τζιτζικώστα με παρούσα μια επιτροπή από τους καταστηματάρχες που υπογράφουν στο παρόν έγγραφο».

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη