Χρ. Γιαννούλης: Αποκλείστηκαν τα 2/3 των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας από το πρόγραμμα «Διέξοδος»

Τα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κ. Μακεδονία αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως υποστηρίζει με γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης. Ο κύριος Γιαννούλης μαζί με 25 βουλευτές του κόμματος φέρνουν το θέμα στη Βουλή και ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

 

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του κυρίου Γιαννούλη

 

«Αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων αλλά και περιοχών, προκαλεί η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα «Διέξοδος» της «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

 

Η οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, δεν μπορεί παρά να τύχει ευμενούς υποδοχής καθώς κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

 

Ωστόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν και υπολογίζοντας μια μέση αιτούμενη ενίσχυση 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση, προκύπτει ότι θα ωφεληθούν 6.000 από τις 20000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση..

 

Αν είχε ακολουθηθεί μια άλλη προσέγγιση, π.χ. αυτή της ενίσχυσης στις πληττόμενες επιχειρήσεις με ποσό 2.000 ανά θέση εργασίας με maximum τις 10 θέσεις εργασίας ανά επιχείρηση και λαμβάνοντας ως μέσο όρο τα 5 άτομα ανά επιχείρηση, τότε ωφελούμενες θα ήταν τουλάχιστον 15.000 επιχειρήσεις.

 

Όπως προκύπτει μέχρι τώρα οι μεγαλύτεροι αδικημένοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι κλάδοι εστίασης και εμπορίου, που ενώ είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον στο 50% (σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η μοριοδότηση που λαμβάνουν οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα.

 

Επίσης από την μελέτη των κριτηρίων αξιολόγησης προκύπτει, ότι οδηγούν σε μια πριμοδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μάλιστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (τουλάχιστον 10.000 ευρώ έξοδα το 2019, αφήνοντας έξω εκατοντάδες μικρές εποχιακές οικογενειακές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που φέτος είδαν τον τζίρο τους να ισοπεδώνεται).

 

Μία άλλη παράμετρος του τρόπου αξιολόγησης και των κριτηρίων με βάση τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων, αποτελεί το γεγονός ότι τη μερίδα του λέοντος τη διεκδικούν αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία με αποτέλεσμα περιφερειακές ενότητες οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως οι Σέρρες, αν και έχουν δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου και άλλων κλάδων που πλήττονται, θα έχουν μικρό ποσοστό εγκρίσεων.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους πήρα την πρωτοβουλία και μαζί με 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καταθέσαμε ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και ζητάμε να μας ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσει τα κριτήρια αξιολόγησης με σκοπό όπως ενισχυθεί η πλειονότητα των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.

 

Παράλληλα ζητάμε να μας προσκομίσει αντίγραφα της οικονομικής μελέτης σύμφωνα με την οποία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης και τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης και τους συνημμένους πίνακες κατάταξης για τη Δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία»

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη