Στον «αέρα» τα σχέδια επανεκκίνησης

Μαρίνα Αλεξανδρή

Στην σημερινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιδημιολόγους της επιτροπής Τσιόδρα, δύο ήταν τα αγωνιώδη ερωτήματα που μπήκαν στο τραπέζι: «Να μην γίνει η Αττική Θεσσαλονίκη» και να μην ξεφύγει η διασπορά μέσα από τις πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού που ήδη εντοπίζονται και στην Ελλάδα. Και στα δύο οι λοιμωξιολόγοι είχαν ψύχραιμη προσέγγιση μεν, δεν κατέβασαν το επίπεδο συναγερμού δε.

 

Αυτό σημαίνει πως, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων την Τρίτη και την εικόνα ευρείας διασποράς στο λεκανοπέδιο, κάτι που καταγράφηκε και στα επιδημιολογικά στοιχεία της Τετάρτης, τα πάντα παραμένουν υπό αίρεση, με πρώτο το προγραμματισμένο για την Δευτέρα άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Ο πρώτος, άλλωστε, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής ήταν χθες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε σε κομματική σύσκεψη ότι «εάν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

 

Την σκυτάλη πήραν οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο να δηλώνει το πρωί ότι «τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων». «Ο σχεδιασμός για τα Δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» δήλωσε και η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

 

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, μετά και την τηλεδιάσκεψη των ειδικών της επιτροπής Τσιόδρα με τον πρωθυπουργό, αυτό την στιγμή δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης ως προς το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Εξ ου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας επιβεβαίωσε τις ταλαντεύσεις, δηλώνοντας στην ΕΡΤ ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η παράμετρος που επισημάνθηκε ως πλέον ανησυχητική στην σύσκεψη δεν ήταν τόσο οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θεωρούνται από τους ειδικούς ελεγχόμενες, όσο η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας στο λεκανοπέδιο.

 

 

 

Τόσο την Τριτη, όσο και την Τετάρτη, σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική με την υψηλότερη επιβάρυνση να διαπιστώνεται στο κέντρο και τον Δήμο Αθηναίων. Η τελευταία φορά επίσης που η Αττική είχε περισσότερα από 400 νέα κρούσματα ήταν την 1η Δεκεμβρίου, όταν τα συνολικά κρούσματα ήταν 2.199, ενώ χθες οι συνολικές μολύνσεις στην επικράτεια ήταν 842.

 

Η έξαρση της πανδημίας στην Αττική συνδέεται τόσο με την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων εδώ και σχεδόν 20 ημέρες πια, όσο και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου που συμπληρώνει δεκαήμερο. «Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας ότι η κινητικότητα έχει αυξηθεί κατά 10% έως 20%».

 

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε επίσης πως με βάση τα προγνωστικά του μοντέλα, στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως και πως υπάρχει πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα».

 

Σήμα συναγερμού για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εξέπεμψε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οπότε συνήθως χτυπά και το κύμα της γρίπης: «Παραδοσιακά στην Ελλάδα», δήλωσε, «έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα».

 

Με αυτά τα δεδομένα, πέραν των σχολείων, τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο και για την επαναλειτουργία μιας σειράς ακόμη δραστηριοτήτων που είχαν μπει στην σειρά της επανεκκίνησης – δηλαδή, τα χρονοδρομικά, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τις μετακινήσεις εκτός νομού, το ψάρεμα και το κυνήγι.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη