Click in shop: Η νέα σύγκρουση κυβέρνησης – επιδημιολόγων

Μαρίνα Αλεξανδρή

O καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Τσιόδρα, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΙ, ότι με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό να πάμε σε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου.

 

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης προανήγγειλε, μέσω του ΑΝΤ1, την επαναλειτουργία από τις 18 Ιανουαρίου μιας σειράς εμπορικών καταστημάτων με την μέθοδο click in shop (αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα).

 

Συνοπτικά, το έργο της σύγκρουσης επιστημονικής επιτροπής και κυβέρνησης επαναλαμβάνεται και οι πολιτικές αποφάσεις δείχνουν, για μια ακόμη φορά, να προηγούνται των επιστημονικών εισηγήσεων.

 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη δεσμευτεί προς τον εμπορικό κόσμο για την επαναλειτουργία τουλάχιστον τριών κλάδων του λιανεμπορίου – ένδυσης, υπόδυσης και κοσμηματοπωλείων από την επόμενη Δευτέρα. Η δέσμευση αυτή επαναβεβαιώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα, και διαμηνύθηκε και στην επιτροπή.

 

Η πλειοψηφία της λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας όμως διαφωνεί. «Η πανδημία τρέχει ξανά πιο γρήγορα μετά τις γιορτές. Είναι ρώσικη ρουλέτα να έχουμε ταυτόχρονη επαναλειτουργία σχολείων και αγοράς», λέει μέλος της επιτροπής στο tvxs.gr.

 

Ενστάσεις διατύπωσε δημόσια και ο Χαράλαμπος Γώγος λέγοντας: «Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

 

Ο ίδιος είπε ότι προτεραιότητα αυτή την στιγμή αποτελεί η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία, η οποία επίσης σχεδιάζεται για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου – παρ΄ότι και εδώ υπάρχουν επιφυλάξεις εντός της επιτροπής, καθώς και σοβαρά πρακτικά ζητήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές που αφορούν τις ρεαλιστικές δυνατότητες σταδιακού ανοίγματος των τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου.

 

 

 

Από την πλευρά των επιδημιολόγων το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως κάθε επανεκκίνηση πρέπει να γίνεται σταδιακά και αφού προηγουμένως αποτιμάται, για μία εβδομάδα έως 15 ημέρες, το επιδημιολογικό αποτύπωμα της άρσης κάθε μέτρου – εν προκειμένω, της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων. Θεωρούν επίσης πως πρώτα πρέπει να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες των σχολείων και στην συνέχεια – τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα – κάποιοι κλάδοι του λιανεμπορίου.

 

Στην κυβέρνηση, το στοιχείο που βαρύνει περισσότερο αυτή την στιγμή είναι η δραματική εικόνα που εκπέμπεται από την αγορά η οποία επιδιώκει να σώσει τουλάχιστον ό,τι μπορεί με τις εκπτώσεις , όπως και το γεγονός ότι η επιμονή της πανδημίας έχει ήδη εξαντλήσει σχεδόν το σύνολο του πακέτου οικονομικής στήριξης που είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Πρακτικά, το ζήτημα θα επιλυθεί με την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή, με ένα πιθανό σενάριο να είναι μια ακόμη συμβιβαστική φόρμουλα – δηλαδή, η επαναλειτουργία των εμπορικών με click away και όχι με click in shop.

 

Πολιτικά, η προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει το διαρκές αλλαλούμ στη προαναγγελία και εφαρμογή των μέτρων, αποτυγχάνει εν τη γεννέσει της.

 

Η οδηγία που δόθηκε από το Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό ήταν να σταματήσει η δημόσια Βαβέλ τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε χθες ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, ότι η επιτροπή θα αποτιμά τα δεδομένα κάθε Παρασκευή, και τα μέτρα θα ανακοινώνονται αμέσως μετά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

 

Το όλο μοντέλο όμως κατέρρευσε (ξανά) μέσα σε 24 ώρες, και η κυβέρνηση απλώς συνεχίζει την πολιτική ποδηγέτηση της επιστημονικής επιτροπής και την αυτό-υπονόμευση των μέτρων που η ίδια επιβάλλει.

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη