Δήμος Σιντικής: Επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για την Τ.Α. ζητούν 26 Πρόεδροι Τ. Σ.

Tην έντονη αντίθεσή τους για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση που προωθεί το  Υπουργείο Εσωτερικών,  εκφράζει το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Σιντικής.

 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του πρώην δημαρχιακού μεγάρου Ν. Πετριτσίου, το σύνολο των 26 Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Σιντικής προέβη στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας, με το οποίο ζητείται η επαναδιαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών πόρων για τις κοινότητες.

«Περιορίζονται οι κοινότητες σε διακοσμητικά στοιχεία. Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και συμβούλους των κοινοτήτων, η κατάργηση των κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων πληθυσμιακά κοινοτήτων, η μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Ροδόπολης, Νίκος Μπελελής . Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Προμαχώνα Σπύρος Λεωνίδας . «Οι μέχρι τώρα διατάξεις του νέου νομοσχεδίου οδηγούν με έμμεσο τρόπο σε αφανισμό της υπαίθρου και την εξαφάνιση των μικρών χωριών. Δεν είμαστε απλώς αγανακτισμένοι, είμαστε εξοργισμένοι!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Με την κοινή τους διακήρυξη οι Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Σιντικής  ζητούν:

 

    Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου

    Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες

    Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας

    Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

    Χρηματικό ποσό στις κοινότητες για άμεση αντιμετώπιση στοιχειωδών καθημερινών αναγκών

    Καθορισμό αμοιβής Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων

Θάλεια Καμπουρίδου

Πηγή : ΕΡΤ Σερρών

 

 



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη