Κεντρική Αμερική: Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στη Νικαράγουα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η περιφέρεια της κεντρικής Αμερικής πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση, την οποία επιδείνωσε ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

 

Νέα δεδομένα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ, δείχνουν ότι σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2018.

 

Η οικονομική κρίση που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού «είχε ήδη αποτέλεσμα τα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων να γίνουν πολύ ακριβά για τους πιο ευάλωτους όταν χτύπησαν οι δίδυμοι κυκλώνες Ήτα και Ζήτα», επισήμανε ο Μιγκέλ Μπαρέτο, διευθυντής του τμήματος του ΠΠΕ το οποίο είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

 

Αναφερόταν στα δύο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν την κεντρική Αμερική τον Νοέμβριο του 2020.

 

«Τρώμε τα λιγοστά τρόφιμα που μας δίνουν άλλοι», είπε η Μαρίνα Ροσάδο, 70 ετών, η οποία ζει, με τον γιο της και τα εγγόνια της, σε λεωφόρο στην πόλη Λίμα της Ονδούρας που είχε πλημμυρίσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

 

 

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το σπίτι τους έσπρωξαν πιο βαθιά την οικογένεια στη φτώχεια και στην πείνα, εξήγησε η κυρία Ροσάδο, καθώς τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν επιτρέπουν να συνεχίσει να μαζεύει μπουκάλια και τενεκεδάκια και μετά να τα πουλήσει σε εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση.

 

Η πείνα σαρώνει στον λεγόμενο «Ξερό Διάδρομο» που διαπερνά την κεντρική Αμερική: η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει την ξηρασία τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 15% από τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τον Ιανουάριο τόνισαν πως έχουν πρόθεση να μεταναστεύσουν, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που κατέγραφε το 2018.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη