Ο διαρκής θάνατος του εμποράκου: Τι δείχνουν τα στοιχεία για το λιανεμπόριο εν μέσω πανδημίας

Με πτώση περίπου 4,5 δισ. ευρώ στον τζίρο κινήθηκε το 2020, λόγω lockdown, το λιανικό εμπόριο της χώρας, ενώ περίπου 1,5 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το δ' τρίμηνο. Μόνες ωφελημένες ήταν οι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου, στις οποίες ο τζίρος πέρυσι αυξήθηκε 18%.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ.

 

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,8%.

    Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 39,8%.

 

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 18%.

    Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 13,1%.

 

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δ' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,47 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ και μείωση 3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ.

 

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 61%.

    Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 52,1%.

 

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 25,9%.

    Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 18,8%.

 

Αν συγκρίνει τα στοιχεία με εκείνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η χασούρα της μικρομεσαίας επιχείρησης μπήκε στις τσέπες των μεγάλων. Για παράδειγμα ο κωδικός «Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήμα τα» - σύμφωνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αντιστοιχεί σε πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά - κατέγραψε αύξηση τζίρου άνω του 41% το τρίτο τρίμηνο, κλείνοντας τη χρονιά με ελάχιστες απώλειες.

 

 

 

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2020 ανήλθε σε 2,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 13,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 που είχε διαμορφωθεί σε 3,19 δισ. ευρώ και αύξηση 18,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020 που είχε ανέλθει σε 2,32 δισ. ευρώ.

 

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Δεκέμβριο 2020 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 84,4%.

    Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 73,6%.

 

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

 

    Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 59,8%.

    Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 36%.

 

Κραυγή αγωνίας

 

«Μην αποφασίζετε για μας χωρίς εμάς», ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες προς την κυβέρνηση εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Τα μοντέλα που έχουν ακολουθηθεί ως σήμερα δεν δίνουν κανένα δικαίωμα για κατάθεση προτάσεων στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Επιλέγεται ως εύκολη λύση το οριζόντιο κλείσιμο σε όλα, κατά το “πονάει πόδι, κόβουμε κεφάλι”» είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

Τονίζοντας ότι ειδικοί της επιτροπής λοιμωξιολόγων παραδέχονται ότι η επαναλειτουργία του εμπορίου υπό αυστηρές προϋποθέσεις – όπως το click in shop και η τήρηση αποστάσεων με ένα άτομο ανά 25 τ.μ.-είναι συγκριτικά ασφαλέστερη. «Αν τη γλιτώσουμε από τον κορονοϊό, δεν βλέπω να γίνεται το ίδιο και με την οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις των ειδικών και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

 

«Δεν μπορούν να αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι χωρίς καμία έκφραση γνώμης από επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπορικούς και παραγωγικούς φορείς», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «πισωγυρίσματα και λάθη που τα πληρώνει η οικονομία». «Εδώ και πολύ καιρό ζητάμε πρωτόκολλα πώς θα λειτουργούμε, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση» είπε ο Π. Παντελής, εκπρόσωπος των φοροτεχνικών, ενώ την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στους εκπαιδευτές οδήγησης, που συμπληρώνουν εφτά μήνες χωρίς μεροκάματο, μετέφερε ο Ν. Γρέντζελος.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη