Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Από το Σινεμασκόπ στα Επίκαιρα: Το κινηματογραφικό σύμπαν του Νίκου Μπιλιλή

δημοσίευση από: Sintiki News - 2/23/2021 06:14:00 μ.μ.

Η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», παρουσιάζει ένα συναρπαστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την κινηματογραφική Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, της γερμανικής.. κατοχής αλλά και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, από 15:00 έως 16:00.

Με οδηγό τον 96χρονο σήμερα παλαίμαχο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και τη γλαφυρή του αφήγηση, οι ακροατές ταξιδεύουν στο «Παλλάς», στο «Πατέ», στο «Αττικόν» και στις κατοχικές κινηματογραφικές αίθουσες «Soldaten Kino» και «Frontbuhne». Αλλά και στις προσφυγικές γειτονιές της πόλης, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο «Κουρσάλ» με φόντο τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας.

Ο Νίκος Μπιλιλής, θυμάται πρόσωπα και γεγονότα: τον συμμαθητή του και μετέπειτα φιλόλογο και πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου και τον κινηματογραφικό συνέταιρό του Ιζάκ Σεγούρα που θανατώθηκε στο Άουσβιτς. Θυμάται ακόμα, την αυτοσχέδια μηχανή προβολής που έφτιαξε και τις ταινίες που έδειχνε στους πιτσιρικάδες της γειτονιάς του, τα φιλμ που πουλούσε με τις οκάδες στις βιοτεχνίες της πόλης, την πρώτη μηχανή λήψης που έφτιαξε με περίβλημα έναν γκαζοτενεκέ. Ένα σύμπαν μοναδικό, ένα «Σινεμά ο Παράδεισος», άλλοτε στην πλατεία Συντριβανίου και άλλοτε στον Βαρδάρη.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου & Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00- 16:00

Eκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

 

 

 

About Sintiki News

Techism is an online Publication that complies Bizarre, Odd, Strange, Out of box facts about the stuff going around in the world which you may find hard to believe and understand. The Main Purpose of this site is to bring reality with a taste of entertainment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Sintiki News™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.