Σιδηρόκαστρο. Μνήμες : Οταν το Σιδηρόκαστρο ηταν τουριστική πόλη


ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ Για όσους δεν γνωρίζουν ή για όσους ξέχασαν. Το Σιδηρόκαστρο υπήρξε Τουριστική πόλη και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Γάλλος δημοσιογράφος "BURDON". Η τουριστική αυτή κίνηση δεν διακόπηκε και μετά την απελευθέρωση το 1913 του Σιδηροκάστρου. Επίσημα άρχισε να σχεδιάζεται στα μέσα του 1965. Οι πρώτες ενέργειες στον ΕΟΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΘΧΘΕΙ Η ΠΟΛΗ "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ". Ο ΕΟΤ με σχετική απόφαση του ανακήρυξε το Σιδηρόκαστρο Πόλη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ με το 134/ από 13 Νοέμβρη 1965 Βασιλικό Διάταγμα.  Λόγοι (εκτός της γεωγραφικής θέσης της πόλης που αποτελεί κρίκο δύο κόσμων), που προβλήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό, φαίνονται στις φωτογραφίες.  (Πληροφορίες από το βιβλίο της αείμνηστης Άννας Τολούδη "ΣΙΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ".                                                                 

    ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΕΊ Η ΠΕΡΙΟΧΉ ΖΕΣΤΩΝ ΝΕΡΩΝ (και μακάρι όλη η κοιλάδα Κρουσοβίτη) ως  ΤΙΦΚ (Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους).     ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΊ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ?            Νεολιθικός οικισμός εγκαταλελειμμένος.

Γέφυρα Σταυρού άφαντη.

Ηρώον άφαντο.

Ζεστά νερά εγκαταλελειμμένα ή τσιμεντοστρωμένα.

Καταρράκτης αποκλεισμένος.

Κάστρο κοντεύει να ισοπεδωθεί.

Τα ιαματικά λουτρά σε κρίση.                                               Κοιλάδα του Κρουσοβίτη αναξιοποίητη.                                       Με το βλέμμα πάντα στο Σιδηρόκαστρο

 

Γιώργος Τσαταλτσινός

 

          










 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη