Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του “ανώνυμου” καλλιτέχνη Εύρυτου»

της Βαρβάρας Μητλιάγκα-Δημοτική σύμβουλος ΣΕΡΡΑΣ

Είχα την τιμή να συμμετάσχω στην Επιτροπή του Δήμου Σερρών για το 2021, καθ’ υπόδειξη του επικεφαλής της παράταξής μας Στέφανου Φωτιάδη, μαζί με αξιολογότατους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και συμπολίτες μας. Από την αρχή των συνεδριάσεων διαπιστώσαμε ωσ παράταξη ότι η Δημοτική Αρχή είχε ήδη σχεδιάσει/δρομολογήσει αρκετές δράσεις, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στα μέλη της Επιτροπής και αναρωτηθήκαμε για το ρόλο μας.

 

Παρ’ όλα αυτά ακούστηκαν και συζητήθηκαν αρκετές απόψεις και προτάσεις, και παρά τα όποια ερωτηματικά για τον ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής, αποφασίσαμε ως παράταξη να καταθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου. Η παράταξή μας, καθώς και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην Επιτροπή, κατέθεσε προτάσεις και απόψεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες δράσεις και τόνισε αφ’ ενός μεν την ανάγκη να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες της χρονιάς που διανύουμε, αφ’ετέρου δε να δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας ώστε να αναδειχθεί η αξία της ελευθερίας, ως πολύτιμη κινητήριος δύναμη και προϋπόθεση της δημιουργικότητας του ανθρώπου.

 

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το “σύντομο” ρόλο της σε μερικές συνεδριάσεις και παρέδωσε – με την ανάλογη δημοσιότητα πάντα- στο Δήμαρχο τις προτεινόμενες δράσεις. Πριν από λίγες μέρες, η δημοτική αρχή παρουσίασε τις “αποφάσεις” της για τις δράσεις του Δήμου για την επετεική χρονιά του 2021, χωρίς να έχει την ευθιξία τουλάχιστον να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τις δράσεις που προτάχθηκαν, πολλώ δε μάλλον να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη της, ή να φέρει τις προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν ουσιαστικά μια προειλημμένη απόφαση της δημοτικής αρχής, και δυστυχώς ο ρόλος της Επιτροπής του 2021 αποδείχθηκε τελικά “διακοσμητικός”.

 

Επίσης, καμία από τις προτεινόμενες δράσεις δεν έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του “Ελλάδα 2021”, σε αντίθεση με πολλούς Δήμους της χώρας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν εγκρίθηκαν ή δεν κατατέθηκαν, καθώς ως μέλη της Επιτροπής δεν είχαμε την δέουσα ενημέρωση από τη δημοτική αρχή. Όσον αφορά την «Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο”, πρόκειται για δράση η οποία ούτε συζητήθηκε ούτε προτάθηκε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

 

Η επιλογή του συγκεκριμένου “καλλιτέχνη” προφανώς αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου, με άγνωστα σε εμένα τουλάχιστον κριτήρια. Με την έγκριση του επικεφαλής – Στέφανου Φωτιάδη – συμμετείχα στη σύνταξη επιστολής προς τον Δήμαρχο με συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, με την οποία ζητάμε να απόσχει ο Δήμος από οποιαδήποτε συνεργασία με τον “ανώνυμο” καλλιτέχνη Εύρυτο, καθ’ ότι το γενικότερο προφίλ και έργο του δεν συνάδει με τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που οι ήρωες του 1821 προασπίστηκαν.

 

Έχοντας συμμετάσχει στην Επιτροπή του Δήμου για το 2021, θεώρησα χρέος μου να εκφράσω τις σοβαρές μου ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου “καλλιτέχνη”.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη