Το πολιτικό μήνυμα Τσίπρα μέσα από το νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρίνα Αλεξανδρή

Ως προς αυτό καθ΄αυτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε καθαρά κοινωνικό και ριζοσπαστικό πρόσημο. Η κοστολόγησή του μπορεί να εμφάνισε κενά, αλλά η φιλοσοφία του βασίζεται, όπως επανειλημμένα τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην αξία της ζωής, στην ισότητα, την δικαιοσύνη και την αναδιανομή με τρεις βασικούς άξονες - ένα «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε,  με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, την γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, και την αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος.

 

Ως προς το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε, η παρουσίαση της πρότασης Τσίπρα είχε ευθείες αναφορές στην ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και στο ΕΣΥ του Γιώργου Γεννηματά και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, φρόντισε να εστιάσει και να θυμίσει τις ιστορικές, πολιτικές καταβολές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ελλάδα:

 

«Το ΕΣΥ», είπε, «αποτέλεσε, στις αρχές της δεκαετίας του '80, μια κορυφαία πολιτική επιλογή και απόφαση που άλλαξε τον χάρτη της Υγείας στη χώρα μας [...] Το ΕΣΥ ήταν μια επανάσταση στην εποχή του. Και η συντηρητική Παράταξη τότε το πολέμησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρείτο ότι ήταν –έτσι έλεγαν στη Βουλή τουλάχιστον- σοβιετικού τύπου έμπνευση η μεταρρύθμιση αυτή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όμως δεν στήθηκε ποτέ στα πόδια της ουσιαστικά. Και σήμερα ένας από τους λόγους που επιβαρύνονται δυσανάλογα τα νοσοκομεία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τη μείωση του προσωπικού που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα και αυτό είναι κρίσιμο θέμα δικαιοσύνης και ισότητας στην πρόσβαση.Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα είναι η κεντρική μας πολιτική αναφορά για την επόμενη μέρα».

 

Με αυτές τις αναφορές, και με αυτούς τους πολιτικούς συμβολισμούς, στην Κουμουνδούρου η χθεσινή παρουσία Τσίπρα ορίζεται ως ένα ακόμη καθαρό μήνυμα ανοίγματος του κόμματος στην «σύγχρονη κεντροαριστερά». Σ’ αυτή  την κατεύθυνση, δε, την δική τους πολιτική σημειολογία είχαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος όσο και η ίδια η εικόνα της εκδήλωσης.

 

Το σκηνικό ήταν μοντέρνο, έως αμερικανικού τύπου, διευκολύνοντας τις παραπομπές και στο ObamaCare και στο ίδιο το επικοινωνιακό μοντέλο Ομπάμα, ο συντονιστής ήταν δημοσιογράφος εκτός κομματικών τειχών, και οι επιστήμονες που παρενέβησαν στην εκδήλωση επελέγησαν επίσης με στίγμα ισχυρών συμβολισμών:

 

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνά Λινού είναι το πρόσωπο που ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει ως υπερκομματική υπουργό Υγείας. Πολιτικά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει μακρά, προσωπική και οικογενειακή πολιτική παράδοση στον ευρύτερο προδευτικό χώρο. Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος ήταν υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και είναι ο επιστήμονας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορίσει ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία. Και ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας βρίσκεται στον χώρο της αριστεράς, αλλά πιο αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το μίγμα αυτό, όπως και το πολιτικό μήνυμα, θα είναι αντίστοιχο κατά τις πληροφορίες και στις επόμενες θεματικές παρουσιάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ακολουθήσουν σύντομα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη