Ο κορονοϊός «σαρώνει» την Ινδία: «Η κατάσταση είναι ζοφερή»

Ευάγγελος Θεοδώρου

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ινδία, βρίσκεται «εκτός ελέγχου», με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα να είναι ραγδαία και τους ασθενείς στα νοσοκομεία να «ασφυκτιούν», στην κυριολεξία. Οι Αρχές φέρονται να υποκρύπτουν θανάτους, ενώ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, από την αρχή του 2021, παρουσίαζε τον κορονοϊό ως ένα «παρελθοντικό ζήτημα».

 

«Η κατάσταση είναι ζοφερή»

 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν πάνω από 1.5 εκατομμύριο νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ, μέσα σε μόλις 12 ημέρες, ο δείκτης θετικότητας διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 17%. Στο Δελχί μάλιστα, την πρωτεύουσα της Ινδίας, έφτασε ακόμα και το 30%.  Πλέον, η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων ανά την υφήλιο. Ασφαλώς, η έξαρση αυτή, αποτυπώνεται και στην κατάσταση του συστήματος υγείας της Ινδίας. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ και παρουσιάζουν σημαντικότατες ελλείψεις σε οξυγόνο, το οποίο εξαντλείται σε πάρα πολλές από τις δομές Υγείας της χώρας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Lok Nayak, μεγάλου νοσοκομείου του Δελχί, στο οποίο, οι ασθενείς τοποθετούνται ανά δύο σε ένα κρεβάτι, λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Παρεμφερής είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με την πληρότητα των ΜΕΘ να φτάνει το 100%.

 

Επιπλέον, ιατρικό οξυγόνο πωλείται σε εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. Κάποιοι όμως που δεν την έχουν, πεθαίνουν ακόμα και στα πάρκινγκ των νοσοκομείων της Ινδίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

 

«Η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι ζοφερή», δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του Δελχί,  Arvind Kejriwal, ανακοινώνοντας lockdown διάρκειας έξι ημερών. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της πρωτεύουσας,  Nigambodh Ghat, έχει γεμίσει, ενώ, αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε άλλες πόλεις όπως στην Uttar Pradesh και την Gujarat, με τους συγγενείς των θυμάτων από κορονοϊό, να περιμένουν αρκετές ημέρες, μέχρι να «αποχεραιτήσουν» τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αναρτήσεις σε Facebook και Twitter, στις οποίες, οι χρήστες κάνουν έκκληση για βοήθεια σε ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, αλλά αδυνατούν να βρουν διαθέσιμες κλίνες σε νοσοκομεία ή απαραίτητα φάρμακα, τα οποία επίσης πωλούνται στη μαύρη αγορά.

 

Μια από αυτές τις αναρτήσεις, προερχόταν από τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Singh Kumar, ο οποίος έγραφε στο twitter: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με. Ο αδελφός μου χρειάζεται μια κλίνη σε νοσοκομείο, έχει κορονοϊό. Δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά».

 

«Τι άλλο να κάνουμε;»

 

«Το νοσοκομείο μας είναι εντελώς γεμάτο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν έξω από το νοσοκομείο για να βρουν ένα κρεβάτι και κάθε μέρα δεχόμαστε κλήσεις σχεδόν ανά μισό λεπτό από ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν και βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Πριν από δέκα μέρες, τα αποθέματα του οξυγόνου στο νοσοκομείο εξαντλήθηκαν. Είμαστε όλοι στα όρια μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Guardian, ο Amit Thadhani, διευθυντής του νοσοκομείου Niramaya στο Mumbai.

 

«Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα νοσοκομεία χουν γεμίσει πλέον από 20ρηδες και 30ρηδες με πολύ σοβαρά συμπτώματα», συνεχίζει.

 

Με τη σειρά του, ο Jalil Parkar από το νοσοκομείο Lilavati στην ίδια πόλη, σημειώνει στον Guardian: «Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει σε όλη τη χώρα. Είμαστε εξουθενωμένοι. Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, σε εμβόλια, σε τεστ, σε όλα. Ανοίξαμε άλλη μια πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό αλλά δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια. Τους έχουμε βάλει στους διαδρόμους, στο υπόγειο του νοσοκομείου. Έχουμε ακόμα πολλούς ασθενείς που περιμένουν να νοσηλευτούν έξω από το νοσοκομείο και τους δίνουμε οξυγόνο ακόμα και εκεί. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;».

 

«Κρύβοντας» θανάτους (;)

 

Παράλληλα, σε πόλεις όπως η Gujarat αλλά και η Madhya Pradesh, πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες πως οι αρμόδιες Αρχές «κρύβουν» θανάτους. Συγκεκριμένα, στην Gujarat, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sandesh, κατέγραψαν 63 θανάτους από κορονοϊό μόνο σε ένα νοσοκομείο στις 12 Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες αρχές, έκαναν λόγο για 20 θανάτους.

 

Αντίστοιχα, στην  Madhya Pradesh, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία είχαν στην κατοχή τους οι δημοσιογράφοι, οι θάνατοι την 15η Απριλίου έφτασαν τους 108, οι Αρχές έκαναν λόγο μόλις για 8.  Επίσης, στην Jamnagar, στις 13 Απριλίου, οι Αρχές ανέφεραν πως δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Όμως, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Khabar Gujarat, έκανε λόγο για 54.

 

Αναζητώντας τους υπεύθυνους

 

Στο σημείο αυτό βέβαια προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί και πως η Ινδία βρέθηκε στη σημερινή «ζοφερή κατάσταση»;

 

Αρχικά, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

 

Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες φαίνονται να είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση του Μόντι. Αναλυτικότερα, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των επιστημόνων της χώρας ήδη από τον Φεβρουάριο, τόσο ο Μόντι όσο και οι υπουργοί του, παρουσίαζαν, με δηλώσεις τους, την πανδημία ως κάτι «παρελθοντικό».

 

«Μην ασχολείστε με το βρετανικό στέλεχος. Δεν υπάρχει τίποτα. Όλα είναι στη φαντασία», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μόντι, λίγους μήνες πριν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 

Παράλληλα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, πραγματοποίησε εννιά ομιλίες στη Δυτική Βεγγάλη ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του, οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τα μέτρα αποστασιοποίησης.

 

«Ποτέ δεν ξαναείδα τόσο μεγάλο κοινό. Είστε τόσο πολλοί», έλεγε στους οπαδούς του, υπερήφανος, ο Μόντι, δίχως βέβαια να λαμβάνει υπόψιν πως τρεις υποψήφιοι για τις εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης, είχαν ήδη πεθάνει από κορονοϊό εκείνες της ημέρες.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ινδίας, επέτρεψε σε εκατομμύρια Ινδουιστές να συγκεντρωθούν για το προσκύνημα Kumbh Mela, στην πόλη Haridwar. Η συγκέντρωση αυτή, θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

 

«Η διαχείριση της πανδημίας από την πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν ήταν καθόλου επαρκής. Χωρίς λόγο η κυβέρνηση θεώρησε πως είχε ήδη κερδίσει τη μάχη με τον κορονοϊό. Και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη» , δηλώνει χαρακτηριστικά στον Guardian ο Srinath Reddy, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

 

Ασφαλώς, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τη σημερινή κατάσταση της Ινδίας, ήταν η υποχρηματοδότηση και οι χρόνιες ελλείψεις του συστήματος υγείας της χώρας, ήδη πριν από την έλευση της πανδημίας. Αρκετοί γιατροί που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», κάνουν λόγο για «ανεπαρκέστατη προετοιμασία», τόσο τον τελευταίο χρόνο, όσο και παλαιότερα.

 

Παράλληλα, τόσο 1) η κακή οργάνωση του εμβολιαστικού σχεδίου της χώρας όσο και 2) η επιθυμίας της κυβέρνησης Μόντι να εξάγει εκατομμύρια δόσεις των ινδικών εμβολίων, καθώς θεωρούσε πως ο κορονοϊός στην Ινδία αποτελεί «παρελθόν», συνέβαλαν στο να εξαντληθούν τα αποθέματα των εμβολίων στη χώρα. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 126 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ινδία.

 

«Είναι ήδη πολύ αργά. Νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Η κατάσταση ήταν πάντα σοβαρή, αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε σημασία και προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος. Και φτάσαμε ως εδώ», καταλήγει ο Thadhani, την ώρα που η κυβέρνηση Μόντι, με ενέργειες όπως η εγκατάσταση κλινών για κορονοϊό σε τρένα, αποπειράται να βελτιώσει την κατάσταση.

 

Με πληροφορίες από Guardian και Foreign Policy

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη