Το παρασκήνιο της προσωπικής επίθεσης Μητσοτάκη σε Γεννηματά

Άννα Γκρίτζη

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν περίμεναν ότι η Φώφη Γεννηματά θα δεχθεί τέτοια επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πανδημία που έγινε μετά από δικό της αίτημα. Αντίθετα, η εκτίμηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να εμπλακεί στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι θα προτιμούσε να κερδίσει την ηγεσία ο Ανδρέας Λοβέρδος ως φιλοκυβερνητικός.

 

Τελικά, ο Κ. Μητσοτάκης ξάφνιασε ακόμη και βουλευτές της ΝΔ με την οξύτητα με την οποία στράφηκε κατά της Φώφης Γεννηματά καταγγέλλοντας ότι "έχει γίνει σαν τον Αλ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο του στο ψέμα". Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν το συγχωρούν και περιμένουν πλέον τη συνέχεια, καθώς έχουν πειστεί ότι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό αλλά το πρώτο στάδιο μιας τακτικής που θα εξελίσσεται μέχρι την εκλογή ηγεσίας από τη βάση στο ΚΙΝΑΛ.

 

Σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ στελεχών του Κινήματος Αλλαγής λέγονται τα εξής:

 

-Είναι πιθανό ότι ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε από το "καρφί" που έριξε η Φ. Γεννηματά όταν η Ντ. Μπακογιάννη σηκώθηκε από τη θέση της και πήγε στα κυβερνητικά έδρανα για να μιλήσει με τον Β. Κικίλια. Παρόλο που η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε λόγους να ενοχληθεί από τη φασαρία που  προκλήθηκε ενώ η ίδια μιλούσε, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν σηκώνει αυστηρότητα, ακόμη και όταν αυτή επιβάλλεται από τις συνθήκες.

 

 

 

-Παρόλο που έχει εγκαταλειφθεί από το ΚΙΝΑΛ κάθε αναφορά σε "προοδευτική διακυβέρνηση", αυτό δεν αρκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλουν στήριξη απέναντι στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25 για τη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά όσο πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους εκτός ΜΕΘ και αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των διασωληνωμένων.

 

-Το εκλογικό κοινό του ΚΙΝΑΛ είναι στο μεγαλύτερο μέρος του μεγάλης ηλικίας, συμπίπτει δηλαδή με το προνομιακό ακροατήριο του Κυρ. Μητσοτάκη στους 60+. Τις απώλειες που θα έχει από ψηφοφόρους παραγωγικών ηλικιών θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει με εισροές από ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό η βάση του ΚΙΝΑΛ τον ενδιαφέρει έντονα.

 

-Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επικρατήσει η άποψη ότι η Φώφη Γεννηματά δεν είναι συνεννοήσιμη. Επομένως, δεν την εμπιστεύονται ως δυνητική κυβερνητική εταίρο. Προτιμούν ένα πιο διαχειρίσιμο πολιτικό αρχηγό στο Κίνημα Αλλαγής ώστε να τους δώσει βοήθεια, όταν τη χρειαστούν. Ιδανικός θα ήταν ο Γ. Φλωρίδης, αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, αρκούνται στον Α. Λοβέρδο.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη