Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών, τις μαζικές απολύσεις και την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης εργασίας από τις τράπεζες»

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει αποφασιστικά στα όσα αρνητικά για την ανάπτυξη και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αποφασίζουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, καλούν την κυβέρνηση με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 5487/29.03.2021) 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι συστημικές τράπεζες που διασώθηκαν από τον ελληνικό λαό έχοντας κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ και μνημόνια, επιμένουν να λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, καταστρατηγούν συστηματικά τη συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ και κυρίως την πρόβλεψη για την προστασία της εργασίας, προβαίνοντας παράλληλα σε δραστική συρρίκνωση τόσο του αριθμού των υποκαταστημάτων ανά την επικράτεια όσο και σε μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτά είτε με εθελούσιες εξόδους και εκβιαστικά διλλήματα είτε πλέον και με αδικαιολόγητες απολύσεις.

Οι Βουλευτές επικαλούμενοι στοιχεία της ΟΤΟΕ καταφέρονται ιδίως εναντίον των πολιτικών που ασκούν οι διοικήσεις της Πειραιώς και Eurobank που αποψιλώνουν ιδιαίτερα τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, «απαλλάσσονται» συστηματικά από μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ιδίως όσων προέρχονται από την πρώην ΑΤΕ ή το ΤΤ, παρά το ότι στους όρους της προνομιακής απόκτησης των δύο αυτών τραπεζών υπήρχε όρος για την διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων. Παραλληλίζοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες της ΕΕ, σημειώνουν ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος τραπεζικών καταστημάτων είναι 1 κατάστημα ανά 5662 κατοίκους παρά την γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα και τα πολλά νησιά, τη στιγμή που στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1 κατάστημα ανά 2530 κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα αντιστοιχεί 1 τραπεζικός υπάλληλος ανά 292 κατοίκους όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 1 τραπεζικός υπάλληλος ανά 185 κατοίκους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς το διάστημα 2013 – 2020, τα καταστήματα της Τράπεζας μειώθηκαν από 1718 σε 470 ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων από 17.138 σε μόλις 9400 και συνεχίζει να μειώνεται.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιμένουν να λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση από ότι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον παρά το ότι οφείλουν πρακτικά την ύπαρξή τους στον ελληνικό λαό που τις διέσωσε από την κατάρρευση. Το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το προσωπικό τους και το δίκτυο καταστημάτων τους ιδίως στην ελληνική περιφέρεια και τους ακριτικούς Νομούς όπως είναι και ο Νομός Σερρών. Παρά το ότι ως χώρα απέχουμε πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της αναλογίας υπαλλήλων και καταστημάτων ανά κατοίκους, επιμένουν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα λειτουργικά τους κέρδη μειώνοντας το μισθολογικό και όχι μόνο κόστος. Το αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνεται συνεχώς η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και η εξυπηρέτηση από υπαλλήλους, να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια και βέβαια να μην υποστηρίζεται αποτελεσματικά η οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Παράλληλα, όπως έχουμε αναδείξει και με άλλες παρεμβάσεις μας στη Βουλή, οι τράπεζες αυξάνουν διαρκώς το κόστος εξυπηρέτησης των πολιτών με αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις διαφόρων υπηρεσιών που θα έπρεπε να διαθέτουν δωρεάν στους πελάτες τους. Επιπρόσθετα επιμένουν να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιβάλλουν καταχρηστικές και υπέρογκες χρεώσεις για τη χρηματοδότηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής οικονομίας και την ίδια στιγμή επιδιώκουν την πλήρη απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια με την ανάληψη μεγάλου μέρους των ζημιών από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα επιδιώκουν την μεγάλη και χωρίς αντίτιμο μείωση των δικαιωμάτων του δημοσίου και άρα του ελληνικού λαού που τις διέσωσε, ενώ οι ρυθμίσεις που αποδέχονται για την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο προκλητικής διαγραφής χρεών για τους έχοντες. Τέλος, η απροθυμία τους να διεκδικήσουν έστω την αποπληρωμή των χρεών των κομμάτων προκαλεί ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού προέβλεψε την προκλητική από κάθε άποψη απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών και των διοικήσεων από κάθε ποινική ευθύνη του παρελθόντος και παραχώρησε ασυλία για κάθε μελλοντική ευθύνη, παρακολουθεί πλέον αδιάφορη την εξέλιξη μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου και του ελληνικού λαού.

Τόσο οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών όσο και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να καταλάβουν ότι ιδίως μετά την ακριβή για τον ελληνικό λαό διάσωση των τραπεζών, αυτές οφείλουν ακόμα περισσότερο να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος. Η αδιαφανής και χωρίς έλεγχο σημερινή τους λειτουργία και πολιτική πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να παρακολουθεί αμέτοχη και να υποστηρίζει ότι η πολιτική των τραπεζών καθορίζεται από την επιχειρηματική τους λειτουργία. Μπορεί και οφείλει να παρέμβει προασπίζοντας την εργατική νομοθεσία και τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η όλη πολιτική τους δεν θα κινείται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ούτε θα δημιουργεί νέα προβλήματα στις ακριτικές περιοχές. Ειδικά στην περίπτωση της Πειραιώς, το ελληνικό κράτος παραμένει ακόμα και σήμερα ο κύριος μέτοχος και οφείλει να παρέμβει τόσο για την προάσπιση των συμφερόντων του αποτρέποντας τον προκλητικό σχεδιασμό ανακεφαλαιοποίησης που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει την άνευ αντιτίμου μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, όσο και για την μεταστροφή της πολιτικής της στην βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος»  

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη