Απάντηση Παπαευαγγέλου για απόφαση Αγγλίας να μη χορηγείτε AstraZeneca σε κάτω των 40 ετών: «Έχουν άλλη επιδημιολογική εικόνα...»

Κανονικά συνεχίζει η χώρα τους εμβολιασμούς με AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 30, παρά και την απόφαση της Βρετανίας να σταματήσει να χορηγεί το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όσους είναι κάτω των 40 ετών. Για το ζήτημα τέθηκε εκ νέου σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και όχι της Βρετανίας ήταν εμμέσως πλην σαφώς η απάντηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε: «Όντως η Επιτροπή Εμβολιασμών της Αγγλίας τροποποίησε τις οδηγίες και έδωσε την οδηγία να γίνεται ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Η Εθνική Επιτροπή έχει αποφασίσει με βάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από κορονοϊό, σύμφωνα πάντα με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα, να χορηγείται το εμβόλια της AstraZeneca στα άτομα άνω των 30 ετών γιατί είδαμε ότι εκεί αυξάνει η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από εμάς. Έχετε ακούσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι η Αγγλία έχει εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και έχουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων. Συνεπώς η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών της Αγγλίας συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα της Αγγλίας».

 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Βρετανίας, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί εναλλακτική λύση αντί του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca μετά από τις ανησυχίες για τα σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.

 

 

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης».

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

 

«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

 

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπάνιες θρομβοεμβολές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από όσο σε άνδρες, σημειώνοντας ότι η διαφορά στα περιστατικά ήταν μικρή.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη