Ο «μαγικός καθρέφτης» μιας – μιντιακής – μπανανίας


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο πρώτος «μαγικός καθρέφτης» ήρθε στην διαχείριση της πανδημίας. Σε καθημερινή βάση ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μας πληροφορούσαν ότι, ανεξαρτήτως κρουσμάτων, θανάτων και δασωληνωμένων, «η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα απ’ όλη την Ευρώπη» στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

 

Ηταν η καθημερινή αγαπημένη είδηση όλου του χειμώνα, και όλου του lockdown, στα κανάλια και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

 

Μετά ήρθαν τα στοιχεία του Παρατητηρίου του Bloomberg που αποκάλυψαν ότι οι... πρώτοι έσονται έσχατοι: Τον Απρίλιο η Ελλάδα είχε την 39η θέση μεταξύ 50 χωρών στην διαχείριση της πανδημίας. Ηταν προτελευταία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεπερνώντας μόνον την Ρουμανία.

 

Κατόπιν ήρθε και το Ευρωβαρόμετρο, που έδειξε πάνδημη δυσαρέσκεια των ελλήνων πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.

 

Φυσικά, ούτε η μία ούτε η άλλη είδηση έπαιξαν ποτέ στα κανάλια.

 

Ο δεύτερος «μαγικός καθρέφτης» θριάμβευσε στους εμβολιασμούς: Σύσσωμη η κυβέρνηση, με πρώτον τον πρωθυπουργό, μας πληροφορούσαν ότι η χώρα μας τρέχει με τις υψηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης στην επιχείρηση «Ελευθερία» - μέχρι που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης έφθασε να βγάλει άθροισμα εμβλιασμένων, ημιεμβολιασμένων και ραντεβού που ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια.

 

Όλα αυτά έπαιξαν, πανηγυρικά, πρώτο θέμα στα κανάλια και στα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

 

Μετά ήρθαν τα στοιχεία του ESDC και της HSBC που έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι επίσης προτελευταία σε αριθμό εμβολιασμένων – με συνολικό αριθμό δόσεων – στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τελευταία σε ρυθμό εμβολιασμών. Χθες, η βρετανική Telegraph έγραψε ότι με διπλή δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 11,7% του πληθυσμού.

 

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έπαιξε ούτε στα δελτία ειδήσεων, ούτε στα μεγάλα sites και εφημερίδες.

 

Η τρίτη αναστροφή της πραγματικότητας έρχεται με την οικονομία. Χθες, οι Financial Times φιλοξένησαν αναλύσεις της Morgan Stanley και της Standard & Poor’s σύμφωνα με τις οποίες η ευρωζώνη μπορεί να έχει τεράστια οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πλέον ωφελημένη την Ελλάδα. Εκτίμησαν ότι εάν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιηθούν σωστά, η χώρα μας μπορεί να δει εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ, κατά 12% ή και κατά 18%, την επόμενη πενταετία.

Η είδηση έπαιξε με πηχαίους, αποθεωτικούς τίτλους σε όλα τα συστημικά μέσα.

 

Δεν συνέβη το ίδιο και με την έρευνα του Eurofound. Η οποία έδειξε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε εκείνους που δηλώνουν ότι έχασαν την δουλειά τους στην διάρκεια της πανδημίας: Το ποσοστό τους ξεπερνάει το 20%, ενώ στην δεύτερη θέση ακολουθεί η Λιθουανία και στην τρίτη η Ισπανία. Οι χώρες με τις λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Βέλγιο με ποσοστά λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το 5%. Και ο μέσος όρος όσων έχασαν την δουλειά τους στην διάρκεια της πανδημίας στο σύνολο της Ε.Ε. είναι λίγο χαμηλότερος του 10%.

 

Σε κανένα κανάλι και σε – σχεδόν – κανένα site δεν έπαιξε και το αποκαλυπτικό άρθρο του Economist, του περιοδικού που αποτελεί την «βίβλο» του παγκόσμιου φιλελευθερισμού.

 

Με ημερομηνία 6 Μαίου, το άρθρο γράφει στον τίτλο του ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη έναν δρόμο γεμάτο λακούβες έως ότου γίνει «αξοσέβαστη οικονομία». Και εξηγεί πολύ απλά γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί, όπως λέει, με ένα «τιμπηματάκι» στον ποινικό κώδικα η κυβέρνηση έδωσε ακαταδίωκτο σε 300 και πλέον τραπεζικά στελέχη και έβαλε στο αρχείο ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον τους. Διότι επίσης για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους επενδυτές – τον Τζον Πόλσον και τον Τέλη Μυστακίδη – επέτρεψε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τρόπο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 2,6 δις ευρώ. Διότι, ακόμη, απομάκρυνε τον αυστριακό επικεφαλής του ΤΧΣ ο οποίος επιχειρούσε «να προστατεύσει το Ταμείο (δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο) από πολιτικές παρεμβάσεις» και διότι, πάντοτε σύμφωνα με τον Economist, «οι έλληνες τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες προς την κυβέρνηση».

 

Και η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως έχει κάθε λόγο να είναι ευγνώμων στα μέσα ενημέρωσης που ουδέποτε ασχολήθηκαν με όλα τα παραπάνω. Σε τελική ανάλυση άλλωστε, το σε ποια χώρα ζεις μπορεί και να εξαρτάται από το ποιες ειδήσεις διαβάζεις, ή δεν διαβάζεις.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη