Ιορδάνης Κιομουρτζίδης : Τραγική η κατάσταση στα νεκροταφεία - (φωτο)


Τεράστια η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Σιντικής

για την άθλια κατάσταση

στα Κοιμητήρια Σιδηροκάστρου

Μπάζα, σκουπίδια, σπασμένα μάρμαρα και γυαλιά,

χόρτα ακόμη και δένδρα έχουν φυτρώσει σε τάφους!

Η ασέβεια προς τους νεκρούς στο χώρο ταφής

δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας!

 

Τραγική είναι η κατάσταση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα Κοιμητήρια του Σιδηροκάστρου. Μεγάλη η οργή και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της έδρας του δήμου μας που βλέπουν καθημερινά την κατάσταση να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Άθλια η εικόνα τους, καθώς παντού βλέπει κανείς μπάζα, σκουπίδια, σπασμένα μάρμαρα και γυαλιά, χόρτα ακόμη και δένδρα έχουν φυτρώσει μέσα σε τάφους!

Η εικόνα τους δεν τιμά τη Δημοτική Αρχή Σιντικής, τον Φώτιο Δομουχτσίδη που είναι δήμαρχος επί 7 χρόνια και την παράταξή του που φέρει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου τα τελευταία 7 χρόνια.

Απαραίτητη είναι η ανάληψη των ευθυνών τους εδώ και τώρα. Η εικόνα δεν αρμόζει σε ένα πολιτισμένο δήμο. Η ασέβεια προς τους νεκρούς στο χώρο ταφής δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Ο χώρος ταφής τελειώνει. Υπάρχει χώρος για λίγους τάφους ακόμη και το ζήτημα χρήζει άμεσης λύσης.

Εγκαταλελειμμένοι τάφοι που γίνονται εστίες μόλυνσης καθώς δεν καθαρίζονται ποτέ και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Φυτρώνουν ακόμη και δέντρα μέσα από αυτούς, η βλάστηση θυμίζει τροπικό τοπίο.


Διάδρομοι που σταμάτησαν να υφίστανται καθώς άναρχα ο καθένας μεγαλώνει τον τάφο του συγγενή του όσο θέλει αδιαφορώντας για τη ρυμοτομία των κοιμητηρίων. Προφανώς θα υπάρχει κάποιος κανονισμός, ο οποίος δυστυχώς μένει στο συρτάρι μαζί με τόσα άλλα (βλ. κανονισμός της λαϊκής αγοράς).

Όλοι 2 μέτρα παίρνουν γη (όπως λέει το άσμα) αλλά ίσως όχι και όλοι!

Στον αντίποδα της άσχημης εικόνας, τα ρετιρέ! Τάφοι μεγάλοι σε μέγεθος, διόροφοι, με πέτρινα καθίσματα αλλά και τραπέζια, ώστε να επισκέπτονται οι συγγενείς τους νεκρούς τους. Ασυδοσία παντού, που θυμίζει λίγο την ανεξέλεγκτη και χωρίς οργάνωση πλατεία Σιδηροκάστρου που για ψηφοθηρικούς λόγους ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει!

Τα Κοιμητήρια είναι περιουσία του Δήμου μας, θα πρέπει να οργανωθεί ανάλογα και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Γι’ αυτό και είναι υποχρέωση του Δήμου μας να οργανώσει και να τηρήσει την τάξη τους!

Οργάνωση σημαίνει:

- Να τηρούνται βιβλία με στοιχεία για ό,τι συμβαίνει στα Κοιμητήρια, ταφή, εκταφή, σχεδιαγράμματα, πλήρη μηχανοργάνωση για ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους.

- Να οργανωθεί οστεοφυλάκιο, ένας χώρος όπου με τις κατάλληλες υποδοχές θα φυλάσσονται τα οστά μετά την ανακομιδή των νεκρών.

- Χωνευτήριο, ένας χώρος που θα χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των οστών ανακομιζομένων νεκρών.

- Χωροθέτηση σύμφωνα με ό,τι ορίζει η νομοθεσία για διαστάσεις τάφων, αποστάσεις μεταξύ τους, διαδρόμους μεταξύ των σειρών κ.α.

Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Ευθύνη της Μητρόπολης είναι να διορθώσει και να εξωραΐσει το εκκλησάκι που βρίσκεται στα Κοιμητήρια.

Συνεργασία με τον Στρατό



Ο Δήμος Σιντικής να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Στρατό για τη δημιουργία στο έδαφός του, ενός στρατιωτικού μνημείου και τάφων π.χ. στο Πετρίτσι με δικά του έξοδα. Δηλαδή, να συνενωθούν τα στρατιωτικά κοιμητήρια Σιδηροκάστρου – Πετριτσίου – Ποροΐων σε ένα κοινό που θα βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο και μόνο σ’ αυτόν. Αυτό θα δώσει μία ανάσα και θα κερδίσουμε λίγο χρόνο για τη μελλοντική καλύτερη οργάνωση των Κοιμητηρίων. Σήμερα, υπάρχουν τρία σημεία με στρατιωτικό ενδιαφέρον, ίσως και παραπάνω. Δομή Μεταναστών

Αφού ο Δήμαρχος Σιντικής μας έφερε την ανάπτυξη μέσω της Δομής Μεταναστών θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας χώρος και για τους αλλόθρησκους και αλλόδοξους που και αυτοί χρήζουν τον ανάλογο σεβασμό, αν και εφόσον τους προκύψει.

Οικονομία

Τα κοιμητήρια θα μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα καθαριότητας και συντήρησης αν κάθε οικογένεια που έχει κάποιο τάφο πληρώνει ετησίως κάποιο ποσό, μετά από ένα εύλογο διάστημα, π.χ. τριών ετών. Τα έσοδα αυτά θα πρέπει να διαχειρίζεται αυτόνομος φορέας και να διατίθενται μόνο για το συγκεκριμένο σκοπό.

Εν κατακλείδι

Ασφαλώς και δεν φταίει μόνο ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή γι’ αυτήν την κατάσταση, αλλά και οι πολίτες. Είναι όμως υποχρεωμένος από τη θέση που κατέχει στον τόπο μας, με οργάνωση, με διαφάνεια, με αρχές, με ίση μεταχείριση, να βάλει μία τάξη. Όπως το Δημαρχείο, τα σχολεία, τα γήπεδα, είναι καθαρά με εργαζόμενους για τη συγκεκριμένη εργασία, θα πρέπει και τα κοιμητήρια να είναι κάθε μέρα καθαρά.

Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο το Σιδηρόκαστρο. Σε συνεργασία, λοιπόν,  με τα τοπικά συμβούλια να καταγράψει τα προβλήματα των κοινοτήτων σχετικά με τα κοιμητήρια και αφού ακούσει τις προτάσεις τους, να προχωρήσει σε λύσεις.

Ιορδάνης Κιομουρτζίδης

Τοπικός Σύμβουλος

Τοπικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου

 

 





































 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη