Πατέντες εμβολίων: Ο... αριστερός λαϊκιστής Τζο Μπάιντεν

Νικόλ Λειβαδάρη

Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν ο πρώτος που χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει επίσημα την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού – «χειροκροτώ» έγραψε στο twitter και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό».

 

Ο δεύτερος ήταν ο διευθυντής του Αφρικανικoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων Τζον Νκενγκασόνγκ: «Η Ιστορία», είπε, «θα καταγράψει αυτή την απόφαση ως σπουδαία ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας».

 

Μέχρι στιγμής ήταν και οι μόνοι. Η Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο Κομισιόν όσο και εθνικών κυβερνήσεων, έχει πάθει αφωνία από χθες το βράδυ, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών κολοσσών είναι εξαφανισμένοι, και η Wall Street έστειλε σιωπηλά τα σέβη της στον Λευκό Οίκο οδηγώντας τις μετοχές της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson σε βουτιά που άγγιξε το 6%.

 

Εν Αθήναις, το Μαξίμου επισήμως απλώς περιμένει μήνυμα από το Βερολίνο, ανεπισήμως διαρρέει στα φιλικά του μέσα ενημέρωσης ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει να σώσει την τιμή της κυβέρνησης: «Με επίσημη ανακοίνωση της», γράφει στο facebook, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Tα υπόλοιπα φρόντισε να τα θυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας: Υπενθύμισε πως... μη αρχικά, όταν ο ίδιος ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία στην Ευρώπη για άρση της πατέντας στα εμβόλια, ο πρωθυπουργός τον χλεύαζε από το βήμα της Βουλής: «Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα», έλεγε στις 15 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, "τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες"; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

 

Ενδεχομένως έχει ελάχιστη σημασία ποιος έθεσε πρώτος το αίτημα να ανασταλούν οι πατέντες, για να μπορέσουν να φθάσουν τα εμβόλια, με φθηνή και μαζική παραγωγή, στους αποκλεισμένους όλου του πλανήτη. Εχει όμως σημασία ποια θέση θα υπερασπιστεί τώρα η κυβέρνηση – εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «αστείων πυροτεχνημάτων» και «εμβολιόδεντρων» ή εκείνη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

 

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής συγγένειας, ούτε ιδεολογικής καθαρότητας – είναι ζήτημα της νέας realpolitik που επιβάλει ένας κόσμος κλονισμένος από κοσμογονικές αλλαγές και προκλήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν άλλωστε δεν είναι αριστερός, είναι ο κατ΄εξοχήν εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Και η Αμερική δεν είναι «οχυρό του σοσιαλισμού» όπως κραυγάζει ο Τραμπ, είναι απλώς μια χώρα που χωρίς ριζοσπαστικές κινήσεις κινδυνεύει πια με πλήρη απώλεια κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό και παγκοσμιας ισχύος στο εξωτερικό. Ο Μπάιντεν είδε απλώς κατάματα την νέα πραγματικότητα – εκείνη, που η Ευρώπη έχει πάψει να κοιτά προ πολλού...

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη