Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη


Συναγερμός έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό στην Κρήτη τριών κρουσμάτων με νέο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο εντοπίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Όπως μετέδωσε το OPEN, το νέο στέλεχος παρουσιάζει συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας, δηλαδή, δημιουργεί προβληματισμό για το πόσο θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

 

Τον εντοπισμό των κρουσμάτων επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ο Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, τονίζοντας πως πρόκειται για μετάλλαξη που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στη Νορβηγία και τη Ρωσία. Ο ίδιος τονίζει πως δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί το ερώτημα αν τα εμβόλια καλύπτουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς θα πρέπει να απομονωθεί το στέλεχός της και να γίνει καλλιέργεια, διαδικασία που ελέγχεται σε εργαστήρια του εξωτερικού.

 

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα, όλα στον νομό Ηρακλείου και αφορούν σε Έλληνες πολίτες και όχι σε τουρίστες, ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη