Υπουργείο Πολιτισμού: Εργαζόμενοι αντιστάθηκαν και απολύθηκαν


Με απώλεια της δουλειάς τους φαίνεται να πλήρωσαν επτά υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την αντίθεσή τους στη διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειάς στο υπουργείο. Αυτό υποστηρίζουν, μιλώντας στο Tvxs.gr, οι δικηγόροι των επτά υπαλλήλων που απολύθηκαν.

 

Σήμερα το πρωί, τελείωσε ο πρώτος γύρος του δικαστικού αγώνα των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

 

Στις αποφάσεις, κύριο βάρος φέρει η επιλογή της υπουργού κας. Μενδώνη να ορίσει εκκαθαριστή του Ταμείου ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία, που υποτίθεται θα «θεράπευε» τη νοσηρή κατάσταση των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, στο στόχαστρο του εκκαθαριστή φαίνεται να βρέθηκαν και επτά συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Το Tvxs.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση για τις καταγγελίες.

 

Έργα και ημέραι του περίεργου Ταμείου

 

Η ιστορία με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας πηγαίνει πολλά χρόνια πριν, καθώς δημιουργήθηκε επί Ευάγγελου Βενιζέλου το 2004. Το 2018 όμως έγιναν καταγγελίες για εισροή 46 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης. Πολύτιμοι πόροι των αρχαιολογικών χώρων δίνοντααν σε μια ένωση φυσικών προσώπων, αποτελούμενη από συνδικαλιστές συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Το θέμα είχε αναδείξει η Φωτεινή Λαμπρίδη με σειρά σχετικών ρεπορτάζ στο Tvxs.gr.

 

Εν τω μεταξύ, το Ταμείο –που ελεγχόταν απόλυτα από την πολιτική ηγεσία- δεν υλοποίησε σχεδόν κανένα από τους σκοπούς της «αλληλοβοήθειας». Τότε είχε καταγγελθεί η υπόθεση από βουλευτές και συνδικαλιστές ενώ αφορούσε συναλλαγή συνδικαλιστικών ελίτ και πολιτικής ηγεσίας για εξυπηρέτηση των πελατειακών τους μηχανισμών.

 

Τελικά, το 2020 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 17 άτομα της διοίκησης του Ταμείου από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Η δίωξη έγινε μετά από έρευνα που διενήργησε με αφορμή την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων που όμως δεν είχαν υποβάλλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις.

 

Ευθύνες Μενδώνη

 

Υποτίθεται ότι κα Μενδώνη, για να θεραπεύσει την κατάσταση με το Ταμείο επέλεξε να προχωρήσει σε εκκαθάριση του Ταμείου από το 2019. Ωστόσο, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής  είχε ζητήσει να αποσυρθεί η απόφαση αυτή διότι έδινε υπερεξουσίες στον εκκαθαριστή καθώς η «εκκαθάριση εν λειτουργία» μπορεί να οδηγούσε στη συγκάλυψη των υποθέσεων κακοδιαχείρισης. Εκτός αυτού όμως, θύμα της εκκαθάρισης πέσανε και 7 εργαζόμενες που κόντραραν τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

 

Αν όλα γίνονταν κανονικά, θα έπρεπε και οι συγκεκριμένες υπάλληλοι να μεταφερθούν -όπως και οι 35 εργαζόμενοι του Ταμείου- από το Ταμείο στο υπουργείο, στο πλαίσιο εξυγίανσης και τερματισμού στην σκανδαλώδη ανεξέλεγκτη ροή χρήματος προς το ταμείο αλληλοβοηθείας.

 

Παρόλα αύτα, από τη διαδικασία μεταφοράς των υπαλλήλων, μείνανε εκτός οι 7 υπάλληλοι δίχως να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως υποστηρίζει ο ένας από τους δικηγόρους των υπαλλήλων Παλαιολόγος Παλαιολόγου: «Υπήρχε ένας νόμος, ο 4598 που έβαζε τα πράγματα σε μια σειρά και αντί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο, ήρθε και φτιάχτηκε μια διάδοχη κατάσταση και οι εργαζόμενοι «μπλέκουν». Αντί οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν στο νομικό πρόσωπο του δημοσίου, δηλαδή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχουν απολυθεί ήδη, τους απέλυσε ο εκκαθαριστής».

 

Εκδικητικότητα διοίκησης

 

Γιατί όμως αυτό το μένος του υπουργείου; Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους, οι συγκεκριμένες υπάλληλοι απολύθηκαν διότι «δεν ήταν αρρεστές στο σύστημα των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατηγορούμενοι», λέει η άλλη δικηγόρος των απολυμένων κα Έυα Μουγκαράκη «Δεν ανήκαν στην κατηγορία των υπαλλήλων που ήταν στο πλαίσιο της κακοδιαχείρισης».

 

Οι δικηγόροι, αλλά και ο Ενιαίος Σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων μιλάνε για «εκδικητικό» τρόπο καθώς η διοίκηση δεν τις είχε θέσει ούτε σε αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ.

 

Είναι μια προσχηματική εκκαθάριση, υπογραμμίζει η κα Μουγκαράκη «δεν είναι τυχαίο ότι λαμβάνει χώρα κατά τον χρόνο που η εισαγγελία διερευνά το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και δίνει αρμοδιότητες στον εκκαθαριστή να θέσει σε αναστολή όλους όσους είχαν αιτηθεί την ένταξή τους στο υπουργείο πολιτισμού».

 

«Με την καταγγελία της σύμβασής τους, δηλαδή την απόλυσή τους, ολοκληρώνεται μια μεθόδευση που στοχεύει στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων συναδέλφων, δεδομένου ότι δεν μπορούν καν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, διότι δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, εξαιτίας της προηγούμενης θέσης των συμβάσεών τους σε καθεστώς αναστολής!» αναφέρει ο ενιαίος σύλλογος ΥΠΠΟ Αττικής.

 

Πάντως, για τους δικηγόρους δεν έχει τίποτα τελειώσει, καθώς οι πελάτισσές τους ετοιμάζουνε δύο αγωγές. Αρμόδια πλέον είναι τα πολιτικά δικαστήρια να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους στο νομικό πρόσωπο του υπουργείου.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη