Προανήγγειλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ο Μητσοτάκης - Ακόμη και απαγόρευση εισόδου στην εστίαση σε μη εμβολιασμένους


«Παράθυρο» δυνατότητας απαγόρευσης εισόδου μη εμβολιασμένων πελατών στην εστίαση άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε και για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Κατά τη συζήτηση στην Βουλή για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους θα έρθουν το φθινόπωρο. Κανείς, όπως τόνισε, δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν μαγαζάτορα της εστίασης να λέει ότι στο μαγαζί του θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

 

«Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς θα τη διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό για νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας. Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Ηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή» επισήμανε επίσης ο πρωθυπουργός. «Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊο, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης».

 

«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι είναι «εξαιρετικά στενόχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα».

 

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «κρατώ το θετικό. Πριν από ένα μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από 360 και εκτιμούμε ότι αυτή πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί».

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη