Θεμιστοκλέους: Ούτε αρκετά εμβόλια, ούτε αρκετά ραντεβού


Η έλλειψη εμβολίων και όχι η έλλειψη «ατομικής ευθύνης» ευθύνεται για την αργοπορία στον εμβολιασμό του πληθυσμού, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στο Mega, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα συζητήσουμε για την συμμετοχή των ηλικιών άνω των 60 όταν «όταν έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και μένουν κενά. Είμαστε μακριά από αυτή τη φάση».

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε υποστηρίξει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των πολιτών που έχασαν την ζωή τους σε covid-19 ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι που μπορούσαν να εμβολιαστούν το προηγούμενο διάστημα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η χώρα θα πετύχει έγκαιρα «τείχος ανοσίας» της τάξης του 50% όταν μέχρι χτες πλήρως εμβολιασμένο μόλις 22% του πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσονται, υπάρχουν δύο παράμετροι:

 

    συμμετοχή του κόσμου, «όπου  υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία για τα τρία εμβόλια, καλύπτονται τα ραντεβού»

    διαθεσιμότητα εμβολίων, όπου «υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος όσον αφορά την Johnson&Johnson, παρότι υπολογίζουμε πλέον σε χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων από την συγκεκριμένη εταιρεία τουλάχιστον για τον Ιούνιο. Αλλά θεωρούμε ότι σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί αυτό» το 50%.

 

Για το πότε ακριβώς, διευκρίνισε ότι «μπορεί να πάρει κάποιες ημέρες του Αυγούστου ... από τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με αυτές τις δύο παραμέτρους».

 

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν «μπορεί να έχετε προσέλευση και να μην έχετε εμβόλια, όπως στη Σκόπελο», ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε, «αυτή την στιγμή, αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, δεν συμβαίνει μόνο στη Σκόπελο. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων ... Στην Αττική αυτή την στιγμή τα ραντεβού είναι καλυμμένα 100% ... Αν έχουμε την διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορούμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα. Δεδομένης της προθυμίας των πολιτών, ότι εμβόλιο έρχεται το δίνουμε».

 

Όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο, «αυτή την στιγμή, οι ηλικίες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση κατά 70%, με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 74,5%-75%. Το ποσοστό για τις ηλικίες άνω των 60 ετών ... έστω και αργά αυξάνεται ... θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση όταν έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και μένουν κενά. Είμαστε μακριά από αυτή τη φάση».

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν σαφής και στο πόσες δόσεις λείπουν από την Ελλάδα. «Για να ξεπεράσουμε το 50%-60%, χρειαζόμαστε περισσότερα από 4 εκατομμύρια εμβόλια, ίσως και περισσότερο», τόνισε.

 

Επέμεινε πάντως ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα χτιστεί το τείχος ανοσίας. Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι να πω 22, 25 Ιουλίου ... εξαρτάται από τις παραδόσεις ... δεν γνωρίζω π.χ. τις παραδόσεις Ιουνίου και Ιουλίου της Johnson&Johnson, ούτε της Pfizer για το τέλος Ιουλίου ... δεν θα ρισκάρουμε πρόβλεψη όταν λείπουν στοιχεία».

 

Επιβεβαιώνει το ECDC

 

Τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία τοίχου ανοσίας επιβεβαιώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Το ECDC παραθέτει αναλυτικά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα πληθυσμού και σε απολύτως καμία από αυτές η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρεθεί ούτε καν στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Μάλιστα,  σύμφωνα με την «Αυγή», αποδεικνύεται σαφώς ότι δεν υπάρχουν ούτε δόσεις ούτε διαθέσιμα ραντεβού, όπως ευθέως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το γεγονός ότι το ίδιο χαμηλή είναι η απόδοση στις ηλικιακές ομάδες 25-49 ετών (στα καθ' ημάς 30-39 και 40-49 κατά κύριο λόγο), όπου υπάρχει η γενική παραδοχή ότι οι Έλληνες έσπευσαν μαζικά να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανεξαρτήτως εμβολίου.

 

Οι επιδόσεις της Ελλάδας ανά ηλικιακή ομάδα, μεταξύ άλλων χωρών της Ευρώπης με τις οποίες γίνεται από κοινού η προμήθεια εμβολίων:

 

    18η στις ηλικίες 80+ με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 67%

    20η στις ηλικίες 70-79 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 74,4%

    17η στις ηλικίες 60-69 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 66,7%

    17η στις ηλικίες 50-59 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 50,7%

    16η στις ηλικίες 25-49 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 23%

    26η στις ηλικίες 18-24 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 2,5%


 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη