Σωτήρης Αβράμης : Ο νέος εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιρροές του στον Δήμο Σιντικής


Άρθρο  σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιρροές του  στον Δήμο Σιντικής !

"Ψίθυροι της Σιντικής"  φύλλο Ιουνίου !

 

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ  ΟΤΑ – ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΣΙΝΤΙΚΗ

Στην Βουλή των Ελλήνων, στις δύο του μήνα,  ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην  τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού  (Δήμοι – Περιφέρειες) και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους με αριθμό 4804/2021.

Η πρώτη εφαρμογή του νόμου θα επέλθει στις 8 Οκτωβρίου 2023 όπως και έχει ορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους ενώ η θητεία των εκλεγμένων αρχών θα ξεκινήσει την 1 Ιανουαρίου 2024 .

Θα προσπαθήσω παρακάτω, σε μια σύντομη ανάλυση,  να επισημάνω και να αναδείξω τις κυριότερες αλλαγές που έρχονται στον πρώτο βαθμό και επηρεάζουν τον Δήμο Σιντικής όπως βέβαια και το σύνολο των Δήμων της Ελλάδος  .

Ολοφάνερο είναι ότι η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση  της απλής αναλογικής και η μεταβολή της σε ενισχυμένη αναλογική που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στην εκλεγμένη δημοτική αρχή με την πλειοψηφία των εδρών στον Δήμο των τριών πέμπτων των εδρών .  Επίσης σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα που δίνεται, από τον νέο νόμο, της εκλογής της νέας δημοτικής αρχής  από την πρώτη Κυριακή, εφόσον ο πλειοψηφιών συνδυασμός λάβει το 43%  +1 ψήφο .  Διαφορετικά οδηγούμαστε στην δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών .

Αναλύοντας τον νόμο κατ άρθρο διαπιστώνουμε τα παρακάτω :

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σιντικής θα αποτελείται πλέον από είκοσι πέντε (25) δημοτικούς συμβούλους έναντι είκοσι επτά που έχει μέχρι σήμερα .

 Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους θα διοικούνται από τον  πρόεδρο .  (Καπνόφυτο, Μακρυνίτσα, Προμαχώνας)                                                                                   Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 301 έως και 2.000  κατοίκους θα     διοικούνται από τριμελές συμβούλιο με πρόεδρο. (Όλες οι λοιπές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου) .                                                                       Οι Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 έως και 10.000 κατοίκους θα διοικούνται από πενταμελές συμβούλιο με  πρόεδρο . (Αφορά μόνο το Σιδηρόκαστρο) .

 Η θητεία των νέων Δημοτικών Αρχών ορίζεται πενταετής δλδ από την 1 Ιανουαρίου 2024 έως και 31 Δεκεμβρίου 2028.

 Η κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια ή Δημοτική ενότητα γίνεται με το εκλογικό μέτρο αφού το διαιρέσουμε με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας.  Συγκεκριμένα για τον Δήμο μας προκύπτει η παρακάτω κατανομή εδρών

Δημοτική Ενότητα Σιδηροκάστρου   10 έδρες

Δημοτική Ενότητα Κερκίνης                 7 έδρες

Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου             5 έδρες

Δημοτική Ενότητα Αγκίστρου               1 έδρα

Δημοτική Ενότητα Αχλαδοχωρίου       1 έδρα

Δημοτική Ενότητα Προμαχώνα            1 έδρα 

Οι μονοεδρικές ακολοθούν τον εκλεγμένο Δήμαρχο .

 Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει υποψήφιο Δήμαρχο, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια, υποψήφιους συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων και υποψηφίους προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων και για το 80% των Δημοτικών Κοινοτήτων τουλάχιστον .

 Ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων είναι

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αριθμός ίσος με των αριθμό των εδρών με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150%.  Δλδ για τον δήμο μας ελάχιστο 25 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έως και 63 !

Για Δημοτικούς Κοινοτικούς συμβούλους από τρεις  υποψηφίους έως οκτώ .

Για Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων έως 300 κατοίκους δεν τίθεται περιορισμός αφού η υποψηφιότητα τίθεται  κατά βούληση και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του υποψήφιου Δημάρχου.

Επομένως ελάχιστο ψηφοδέλτιο με 25 υπ. Δημοτικούς συμβούλους  και μέγιστο με 63 υποψηφίους ενώ  για τις Δημοτικές Κοινότητες ελάχιστο 58 υπ. Συμβούλους (για το  80% των  Δημ. Κοινοτήτων)  και μέγιστο 199 υποψηφίους !!!  Δηλαδή ελάχιστος συνολικός αριθμός υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο 83 υποψήφιοι και μέγιστος αριθμός 262 υποψήφιοι !!!   Εννοείται ότι σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπ. Πρόεδροι για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων !

 Η εκπροσώπηση  του άλλου φύλλου ορίζεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) .

 Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο. Στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ΟΛΟΥ του Δήμου, μπαίνουν κατά αλφαβητική σειρά γράφοντας δίπλα στο ονοματεπώνυμο την εκλογική περιφέρεια όπου ο καθένας ανήκει.

Από κάτω γράφονται οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας ή ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας (για κάτω των 300 κατοίκων) αναγράφοντας την Δημοτική κοινότητα που αφορούν.

 Οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι τέσσερις (4) για δημοτικούς συμβούλους (ανεξαρτήτως Δημοτικής Ενότητας),  μέχρι δύο για συμβούλους Δημοτικής Κοινότητας,  και ένας για τον πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας έως 300 κατοίκους.

 Σε ΟΛΑ τα Δημοτικά Κοινοτικά συμβούλια άνω των 300 κατοίκων ο Δήμαρχος παίρνει τα τρία πέμπτα των συμβούλων αυτών δλδ  δύο από τους τρείς και για το Σιδηρόκαστρο τους τρεις από τους πέντε .

 Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας έως και 300 κατοίκους εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς .

 Ο επικεφαλής παράταξης επιλέγει την έδρα του σε ΟΠΟΙΑ περιφέρεια ΕΠΙΘΥΜΕΙ εφόσον έχει διαθέσιμη έδρα στην αντίστοιχη εκλογική περιφέρεια ! 

Η ανάλυση του νεοεισαχθέντος νόμου προσπάθησα να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική και προσαρμοσμένη στα πλαίσια του Δήμου Σιντικής, παραθέτοντας “ξερά” και χωρίς σχόλια τις σημαντικότερες αλλαγές .   Όμως αυτό που πραγματικά με εξέπληξε, όσο κι αν το “έψαξα“,  είναι ότι δυστυχώς δεν εντόπισα πουθενά ακριβή ορισμό ή περιγραφή για τον τρόπο εκλογής  του  προέδρου του Δημοτικού Κοινοτικού Συμβουλίου  άνω των 300 κατοίκων ο  οποίος  προφανώς αποτελεί μυστήριο !!!!!

Στην συνέχεια κάνω μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια της επίδρασης του νέου εκλογικού νόμου στην κατανομή των εδρών “φτιάχνοντας”  τρία σενάρια εκλογικού αποτελέσματος με 19.700 ψηφίσαντες !!!

ΣΕΝΑΡΙΟ 

Συνδυασμός  Α     8.700  ψήφοι     (44,16%)                15 έδρες

Συνδυασμός  Β       6.000    ψήφοι  ( 30,46%)                  6 έδρες

Συνδυασμός  Γ       5.000     Ψήφοι   (25,38%)                  4 έδρες   

Εκλογή από την πρώτη Κυριακή

ΣΕΝΑΡΙΟ 

   Κυριακή                                                                    Κυριακή

Συνδυασμός  Α     7.000    ψήφοι   (35,53%)         8.500 ψήφοι                       15 έδρες

Συνδυασμός  Β      5.000    ψήφοι   (25,38%)          6.500 ψήφοι                         4 έδρες

Συνδυασμός   Γ       4.000     Ψήφοι  (20,30%)                                                          3 έδρες

Συνδυασμός   Δ      3.000    ψήφοι    (15,23%)                                                          2 έδρες

Συνδυασμός   Ε         700     Ψήφοι    (3,55%)                                                            1 έδρα

ΣΕΝΑΡΙΟ 

1η Κυριακή                                                                   2η Κυριακή

Συνδυασμός   Α      7.000  ψήφοι   (35,53%)           7.000  ψήφοι                       5 έδρες

Συνδυασμός  Β      5.000    ψήφοι  (25,38%)          8.000 ψήφοι                       15  έδρες

Συνδυασμός   Γ      4.000     Ψήφοι   (20,30%)                                                         2 έδρες   

Συνδυασμός   Δ      3.000    ψήφοι    (15,23%)                                                         2 έδρες

Συνδυασμός   Ε          700    Ψήφοι     (3,55%)                                                         1 έδρα

              ΑΒΡΑΜΗΣ ΣΩΤΉΡΙΟΣ

Οικονομολόγος (MSc) - φοροτεχνικός

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη