Χαλάρωση, τουρισμός και μετάλλαξη Δέλτα: Το νέο κυβερνητικό ρίσκο


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Πέρσι είχαμε το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, τις ορδές του οδικού τουρισμού που έμπαινε με αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας rapid tests από τα βόρεια σύνορα της χώρας, και τα στοιχεία του British Public Health που έδειχαν ότι στο τέλος του καλοκαιριού το 25% όσων βρετανών επέστρεφαν από διακοπές και ήταν θετικοί στον κορονοϊό προερχόταν από την Ελλάδα. Ηταν το ελληνικό state of mind καλοκαίρι που το φθινόπωρο οδήγησε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στο πιο παρατεταμένο lockdown σε όλη την Ευρώπη.

 

Φέτος έχουμε το «πράσινο πιστοποιητικό», τα self tests και το «τέλος της μάσκας». Ανοίξαμε ξανά διάπλατα τα σύνορα και περιμένουμε τους τουρίστες – πιθανότατα, μαζί με την μετάλλαξη Δέλτα. Εν ολίγοις, το περσινό έργο απειλεί να επαναληφθεί, ο πρώτος συναγερμός ηχεί ήδη στην (τουριστική) Κρήτη, και το πρώτο καμπανάκι έκρουσε – σε μια ασυνήθη παρέμβαση – η Ανγκελα Μέρκελ.

 

Στην Αθήνα προκάλεσε αίσθηση και ενόχληση το γεγονός ότι το Bloomberg είχε σήμερα το πρωί πρώτο θέμα τις «αυστηρές επιπλήξεις» της γερμανίδας καγκελαρίου στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών προς την Ελλάδα πρωτίστως και την Πορτογαλία δευτερευόντως για χαλαρότητα στην υποδοχή των τουριστών.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε δυσφορία διότι κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα δέχονται και καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik V ή με το κινέζικο εμβόλιο έναντι της Covid-19, παρόλο που τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν πάρει την έγκριση του EMA και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι των νέων επικίνδυνων στελεχών του ιού.

 

Με την θέση Μέρκελ συντάχθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Και, ουσιαστικά, αμφότεροι χρέωσαν στην Ελλάδα ότι δέχεται τουρίστες υψηλής επικινδυνότητας που, στην συνέχεια, μπορούν να πάνε ελεύθερα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

 

Από την πλευρά τους έλληνες αξιωματούχοι– και πάλι σύμφωνα με το Bloomberg – απέδωσαν «μη ρεαλιστική» προσέγγιση στους δύο ηγέτες καθώς, όπως είπαν, το στέλεχος Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

 

Τα στοιχεία όμως δείχνουν πρόβλημα και στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά στην Κρήτη: Χθες εντοπίστηκαν άλλα 18 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, εκ των οποίων τα 15 στην Κρήτη. Και μέσα σε μια εβδομάδα τα συνολικά κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος τριπλασιάστηκαν σε όλη την χώρα.

 

Στην έκτακτη τηλεσύσκεψη Χαρδαλιά-Τσιόδρα και περιφερειάρχη Κρήτης σήμανε χθες συναγερμός. Όμως, κατά τις πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη και μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων επέλεξαν να αποδώσουν την ταχεία αύξηση των επίμαχων κρουσμάτων στην Κρήτη στους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών στο νησί και όχι στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση λένε ότι στην Κρήτη οι εμβολιασμοί «φρέναραν» μετά τον θάνατο της 44χρονης που είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca.

 

Όμως, πολλοί επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου κατά της συνολικής χαλαρότητας. Λένε ότι αφενός υπήρξε σπουδή στο σήμα που δόθηκε για κατάργηση της μάσκας και, αφετέρου, τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού διαβεβαιώνοντας πως μόνον οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν.

 

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εξέφρασε αντιρρήσεις για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, καθώς όπως είπε δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα καινούργια στελέχη του ιού καλύπτονται από τα εμβόλια, ενώ υπάρχει πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό.

 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε επίσης ότι το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να μην χαλαρώσουν.  Και προειδοποίησε πως εάν έχουμε έξαρση του στελέχους Δέλτα μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να «κλείσουν» ολόκληρα νησιά με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη