Λαϊκή Συσπείρωση Σιντικής : Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Τοπικών Αρχών στο θέμα της Δομής προσφύγων στο Κλειδί


Οι δημοσιεύσεις για τη Δομή στο Κλειδί Σιντικής που αφορούν την έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση  και οι Τοπικές Αρχές στο θέμα του προσφυγικού.

Από την πρώτη στιγμή, από τον Φλεβάρη  του 2020, η Λαϊκή Συσπείρωση Σιντικής ανέδειξε το ζήτημα, αποκάλυψε τις αιτίες που δημιουργούν τα τεράστια κύματα προσφυγικών ροών, που δεν είναι άλλα από τις επιλογές της ΕΕ, τις διεθνείς συμφωνίες που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

 Ήμασταν η μόνη δημοτική παράταξη που δε συμμετείχε στο «Φιάσκο» του «Εθνικού Συμφέροντος», που επικαλούνταν ο Υπουργός Μηταράκης και ο Δήμαρχος Σιντικής με τους υπόλοιπους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης.  Τότε αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και κοινή τους απόφαση να γίνει δομή, ένα μέρος που από την αρχή ήταν ακατάλληλο ως προς την τοποθεσία, τις υποδομές, την προσβασιμότητα. Το γνώριζαν όλοι!!! Τώρα που πλέον η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη όλοι τηρούν σιγή ιχθύος!!!

Επειδή έχουμε μνήμη, αξίζει να θυμίσουμε σε όλους  τους συνδημότες μας τις πρώτες βροχές, τις πρόχειρες σκηνές, το στοίβαγμα των πρώτων  προσφύγων και των μικρών παιδιών τους, με τη δικαιολογία πως θα είναι μόνο για ένα μήνα. Πέρασε ο χρόνος, η δομή από κλειστή μετατράπηκε σε ανοιχτή, όπως από την αρχή προειδοποιούσαμε, μπήκαν  κοντέινερ,  ξεκίνησαν επεκτάσεις για αύξηση της χωρητικότητάς της.  Είχαμε επισημάνει και το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και τον κίνδυνο να μολυνθεί η περιοχή γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα  και την ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης.

Καλούμε  το λαό της περιοχής να βγάλει τα  συμπεράσματα του  και να μην μείνει εκεί. Να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη συνέχιση ύπαρξης τέτοιων δομών, που στήθηκαν χωρίς τη γνώμη του, εν μέσω πανδημίας, χωρίς να υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα.  Να βγάλει τα συμπεράσματά του για την επικινδυνότητα να γίνει η περιοχή από προστατευόμενος χώρος "Natura",  χώρος φυλακής ψυχών με ανυπολόγιστες περιβαλλοντολογικές συνέπειες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σιντικής  βγαίνει μπροστά και διεκδικεί:

           Να κλείσει η δομή στο Κλειδί.

           Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Χώρα μας και να προωθηθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει για τις χώρες που επιθυμούν, με γρήγορες διαδικασίες, με ευθύνη του Κράτους .

           Να εξασφαλιστούν ανοιχτές και  αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας.

           Να δημιουργηθούν υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα.

           Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συμφωνία εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.

           Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στις δομές από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

           Να προστατευθούν όλες οι περιοχές Φυσικού Κάλους και στην Περιφερειακή μας ενότητα (Στρυμόνας, Κερκίνη, Ορεινές περιοχές)

           Να καταργηθεί ο νόμος 4685/2000 περί Εκσυγχρονισμού Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη