Bloοmberg: Μέρκελ και Μακρόν «μάλωσαν» Μητσοτάκη για χαλαρότητα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς


Με τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαλώνουν την Ελλάδα για χαλαρό νομικό πλαίσιο», το αμερικανικό Bloomberg δημοσιεύει άρθρο στο οποίο υποστηρίζει πως Παρίσι και Βερολίνο τα «έβαλαν» με την Αθήνα αναφορικά με τον σχεδιασμό της εν όψει της τουριστικής περιόδου.

 

Φαίνεται πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε αυστηρή κριτική από τους δύο ισχυρότερους ηγέτες της ΕΕ, Άγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι αποφάσισε να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το λόγο και είπε ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik-V παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ΕΕ, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.

 

Το πρακτορείο γράφει ότι οι δύο ισχυροί ηγέτες άσκησαν αυστηρή κριτική - όχι μόνο στη χώρα μας και σε άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό - για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, υποδεικνύοντας έτσι την πιθανότητα να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να ενισχύσει τον τουρισμό έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητα. Μεταξύ άλλων, πριν από λίγο καιρό, η αρμόδια Επιτροπή ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα θα αναγνωρίζονται ως ικανά αποδεικτικά εισόδου στη χώρα και άλλα εμβόλια πέραν εκείνων που χορηγούνται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnik (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

 

Προειδοποίηση από Μέρκελ

 

Σύμφωνα, πάντως, με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, πολλοί ηγέτες κρατών, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκαν, ισχυρίστηκαν πως η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

 

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στο πλευρό της Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν ακόμη και μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού,», είπε.

 

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Ο  Μητσοτάκης παραδέχεται έμμεσα το «μάλωμα»

 

«Δημοσιογραφικές υπερβολές» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις πληροφορίες ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα και άλλες χώρες που βιάστηκαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους τουρίστες, ακόμη και για όσους δέχονται πολίτες χωρών που εμβολιάστηκαν με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία.

 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

 

«Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Sputnik και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» αναφέροντας ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν εμβόλια πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Ρελάνς Μέρκελ

 

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως επανήλθε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, η Γερμανίδα επιμένει στη γνώμη της. Όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο απεσταλμένος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς, από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το θέμα της μετακίνησης των εμβολιασμένων με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, δεν έχει κλείσει. «Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως. Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε», υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη