Κατώτατος μισθός: «Συμβολική» αύξηση 2% με ανατιμήσεις 20%


Μαρίνα Αλεξανδρή

Τον Ιούνιο του 2019, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Ελεγε επίσης ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο κατώτατος μισθός θα πήγαινε σε δύο χρόνια στα 750 ευρώ. Και έγραφε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος πρωθυπουργός, στο twitter: «Προγραμματίζουμε αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η οικονομία αυξηθεί με 4%, σε έναν χρόνο ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 700 ευρώ».

 

Τελικά, δύο χρόνια μετά και με προβλεπόμενη ανάπτυξη κοντά στο 4%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανακοίνωσε «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% - δηλαδή, από τα 650 στα 663 ευρώ. Το κυβερνητικό επιχείρημα για την «κωλοτούμπα» σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις είναι, βεβαίως, η οικονομική πίεση που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η πανδημία.

 

Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός ότι η «συμβολική» αύξηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ισοδυναμεί με 13 ευρώ μικτά τον μήνα ή με 52 λεπτά του ευρώ στο ημερομίσθιο. Κατά τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και το διευκρινιστικό non paper που κυκλοφόρησε η πραγματική αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη, εάν συνυπολογιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός της τελευταίας διετίας και η παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Υποστηρίζει, εν ολίγοις το υπουργείο Εργασίας ότι η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού αυξήθηκε κατά 1,3% λόγω του αποπληθωρισμού. Και πως επήλθε και περαιτέρω αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων από τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 1,63%. Προσθέτοντας αυτές τις παραμέτρους καταλήγει ότι ένας μισθωτός πλήρους απασχόλησης έχει συνολικό ετήσιο όφελος που υπερβαίνει τα 250 ευρώ, ενώ συμψηφίζοντας και το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, βγάζει το τελικό συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα ο νέος κατώτατος μισθός αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στα 758 ευρώ τον μήνα.

 

Η συλλογιστική του υπουργείου Εργασίας όμως, μάλλον παραπέμπει στην παλαιά, έως ιστορική πλέον, αριθμητική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν δήλωνε ότι «0+0=14». Και «ξεχνά» να συνυπολογίσει ότι τον αποπληθωρισμό της περασμένης διετίας διαδέχεται τώρα γενική έκρηξη τιμών, και δη σε βασικά αγαθά, που αποδυναμώνει καίρια την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων – είτε με την αύξηση του 2%, είτε χωρίς αυτήν.

 

Σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα άλευρα και τα έλαια, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανατιμήσεις από 10% έως και 20% σε σχέση με πέρσι. Στα καύσιμα οι ανατιμήσεις από τις αρχές του χρόνου φθάνουν στο 20%, με την μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει ανέβει στο 1,70 ευρώ το λίτρο από 1,36 πριν από έναν χρόνο.

 

Μέσα σε έναν μήνα επίσης, τον Ιούνιο, η τιμή για το χοιρινό κρέας αυξήθηκε κατά 7%, για τα νωπά ψάρια κατά 2,2% και στα νωπά φρούτα κατά 20,4%.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη