Στο +5’ τρέχει η κυβέρνηση για τα ξενοδοχεία καραντίνας


Κωνσταντίνος Λάππας

 

Πίσω από τα γεγονότα τρέχει η κυβέρνηση αναζητώντας στα μέσα Ιουλίου επιπλέον δωμάτια ή και ολόκληρα ξενοδοχεία στα οποία θα μπορούν να κάνουν την καραντίνα τους τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον SARS-CoV2 και οι στενές επαφές τους. Μετά την απίστευτη ταλαιπωρία της οικογένειας στην Αλόννησο και των άλλων ταξιδιωτών σε Μύκονο και Πάρο, υπάρχει μια σχετική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του tvxs.gr, το αποτέλεσμα αυτής της αργοπορημένης κινητοποίησης μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι. Εν αναμονή της κορύφωσης της έτσι κι αλλιώς προβληματικής τουριστικής περιόδου, στα μέσα-τέλη Ιουλίου δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν και προορισμοί για τους οποίους δεν υπάρχει κινητοποίηση ούτε τώρα, παρά το «επικίνδυνο» προφίλ τους. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Κάλυμνος η οποία αν και βαριά χτυπημένη από την covid-19, έχει μείνει χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας ενώ πέρυσι διέθετε αλλά φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται στις «αναζητήσεις» της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ξεκίνησε στην αρχή του καλοκαιριού έναν διαγωνισμό από τον οποίο προέκυψαν μόνο 40 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν η αρμόδια τομεάρχης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση και δεν εξασφαλίστηκε σχέδιο διακομιδής των κρουσμάτων από μικρά σε μεγαλύτερα νησιά.

 

Στην απάντησή της η Πολιτική Προστασία ουσιαστικά δε διέψευσε τίποτα από τα παραπάνω ενώ τον ανασχεδιασμό του πρωτοκόλλου περί καταλυμάτων καραντίνας επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Σε κάθε περίπτωση, προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, του υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες, μέσω της ιχνηλάτησης», ανακοίνωσε η κα. Πελώνη.

 

Από τη μεριά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος για το θέμα αυτό φέρεται να βρέθηκε «στα μαχαίρια» με τον υφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία Νίκο Χαρδαλιά, δεσμεύτηκε ότι «κάθε αδυναμία θα διορθώνεται και θα θεραπεύεται».

 

Στο πλαίσιο της «θεραπείας» λοιπόν, αφού έχουν προκύψει τόσα προβλήματα, η κυβέρνηση έχει αποστείλει πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένους προορισμούς. Εδικότερα,

 

εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων Κρήτης καθώς και εντός των Νήσων έως 30 δωμάτια σε κάθε ΠΕ.

 

Κερκύρας εως 40 δωμάτια,

 

Πάρου έως 130 δωμάτια,

 

Μυκόνου έως 30 δωμάτια,

 

Νάξου έως 30 δωμάτια,

 

Σκοπέλου έως 25 δωμάτια και

 

Αλοννήσου έως 25 δωμάτια.

 

Η Κάλυμνος είχε πέρυσι, αλλά όχι φέτος

 

Εκτός από τους πολύ μεγάλους τουριστικούς προορισμούς για τους οποίους τώρα η κυβέρνηση αναζητά επιπλέον ξενοδοχεία ή δωμάτια καραντίνας, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι είχαν ή έχουν αρκετά κρούσματα covid-19 κι άρα θα έπρεπε να διαθέτουν ξενοδοχείο καραντίνας.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Κάλυμνος στην οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επιβληθεί αυστηρό lockdown, μετά από εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Το νησί των σφουγγαράδων συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς και ως τέτοιος υποδέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.

 

Κάτοικοι του νησιού είπαν στο tvxs.gr ότι ενώ η τουριστική κίνηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει, το καλοκαίρι του 2021 δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα προκειμένου να γίνει ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου καταλύματος. Αν και το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων, καμία πρωτοβουλία δε φαίνεται να έχει παρθεί.

 

Η Κάλυμνος είναι μόνο ένα παράδειγμα. Και η αλήθεια είναι ότι πέρα από τον ελλιπή σχεδιασμό της κυβέρνησης, μερίδιο ευθύνης φέρουν και όσοι αιρετοί τοπικοί άρχοντες δεν ασκούν πίεση προς την κατεύθυνση του ορισμού καταλυμάτων καραντίνας. Δήμαρχος μικρού νησιού μας είπε όταν επικοινωνήσαμε για το ρεπορτάζ: «Δε θέλει κανένας από τους δικούς μας που έχουν δωμάτια και ξενοδοχεία. Εξάλλου δεν χρειαζόμαστε εμείς ξενοδοχείο καραντίνας, δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι τώρα»...

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη