Λευτέρης Αβραμάκης: «Το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς - Ο πρωτογενής τομέας απειλείται με κατάρρευση - Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής»


Το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την τρομακτική αύξηση αναλώσιμων στον πρωτογενή τομέα αλλά και τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας που πλήττουν συνολικά την οικονομία αναδεικνύουν   με επίκαιρη επερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 25/20/16.07.2021) 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρέμβει ελέγχοντας τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κυρίως παρεμβαίνοντας ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και να μειωθεί το κόστος κάλυψης των βασικών καθημερινών αναγκών .

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές επικαλούνται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat, του e-katanalotis, του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), του ΕΒΕ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο) Αθηνών, του Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής) αλλά και του ΣΕΒ, για να καταδείξουν τις ακραίες ανατιμήσεις ακόμα και 20% σε βασικά προϊόντα διατροφής, τον πολλαπλασιασμό του κόστους παραγωγής ιδίως στον πρωτογενή τομέα λόγω των μεγάλων αυξήσεων των τιμών σε φυτοφάρμακα και ζωοτροφές αλλά και στο κόστος του πετρελαίου κίνησης και της ενέργειας, καθώς και τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια οι οποίες προήλθαν κατόπιν πολιτικών κυβερνητικών αποφάσεων και επηρεάζουν τόσο το κόστος ζωής των νοικοκυριών όσο και το κόστος παραγωγής της βιομηχανίας και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Στο σύνολό τους αυτές οι ανατιμήσεις μεταφέρονται τελικά στον καταναλωτή, διογκώνοντας το ποσοστό των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών ενώ όλο και μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων χιλιάδων εργαζομένων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και ταυτόχρονα με τον αριθμό των ανέργων να είναι σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ και το ποσοστό των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται οικονομικά μη ενεργοί να αυξάνεται κάθε μήνα.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η χώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακραία ύφεση και ταυτόχρονα με ένα επικίνδυνο σπιράλ διαρκών ανατιμήσεων σε όλα τα είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο κόστος ζωής. Η κυβέρνηση της ΝΔ που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα της, παραμένει θεατής μιας οικονομικής πραγματικότητας που φέρνει όλο και περισσότερους αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της φτώχειας και αδιαφορεί για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και υποχρεώνεται να περιορίσει την κατανάλωση ακόμα και βασικών αγαθών διατροφής. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα για να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής, την ίδια στιγμή που τα παραγόμενα προϊόντα μειώνονται και λόγω των καταστροφών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός πρωτογενούς παραγωγής λόγω τα αδυναμίας κάλυψης του κόστους παραγωγής. Στον τομέα της ενέργειας η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με πολιτικές της αποφάσεις επέβαλε αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου κίνησης, προκαλώντας τεράστιες ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών προκειμένου να καλύψει ελλείμματα που η ίδια προκάλεσε από τη μία και από την άλλη επιτρέποντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας. Κοινώς η κυβέρνηση με τις πολιτικές προκάλεσε ανατιμήσεις σε κρίσιμους τομείς και από την άλλη απλώς παρακολουθεί το κόστος ζωής να πολλαπλασιάζεται οδηγώντας όλο και περισσότερους στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα από τη μία η πανδημία που προκάλεσε ακραίες μειώσεις μισθών και από την άλλη το νέο εργασιακό που θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες και την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση επέβαλε μόνιμες μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων και μείωσε τις διαθέσιμες έστω και εποχιακές θέσεις εργασίας, παρά το ότι έχουμε σταθερά περισσότερους από 1 εκατ. ανέργους τον τελευταίο χρόνο.

Όχι απλώς δεν δημιουργούνται νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας όπως υποσχόταν η κυβέρνηση αλλά αντίθετα η αγοραστική δύναμη συνολικά του πληθυσμού μειώνεται δραστικά και όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει συνολικά τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση της οικονομίας, Τα στοιχεία μάλιστα μιας σειράς οργανισμών και ινστιτούτων καταδεικνύουν ότι η οικονομική πραγματικότητα γίνεται κάθε ημέρα χειρότερη εξαιτίας της προχειρότητας, των λαθών και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί και να συνυπολογίσει τις συνέπειες μιας απόφασης στο γενικό πληθυσμό. Όταν νομοθετεί με γνώμονα τα συμφέροντα των golden boys που η ίδια διόρισε το κόστος το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση της ΝΔ για μια ακόμη φορά στην ιστορία της πλήττει άμεσα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πλήττει άμεσα τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, πλήττει άμεσα τους συνταξιούχους, πλήττει άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πλήττει άμεσα τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες.»  

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη