Νάξος: «Δεμένο» το πλωτό ασθενοφόρο - Συνεχίζει τις διακομιδές ο «φίλος» των Βρούτση και Κικίλια


Κωνσταντίνος Λάππας

Αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό παραμένει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το πλωτό ασθενοφόρο που παραλήφθηκε τον Αύγουστο του 2020 από το Λιμενικό Σώμα, την ώρα που ιδιωτικά σκάφη συνεχίζουν να εκτελούν διακομιδές ασθενών προς το νοσοκομείο της Σύρου, έναντι αδράς αμοιβής. Το θέμα λαμβάνει μια επιπλέον διάσταση καθώς ο ιδιοκτήτης του σκάφους που εδώ και χρόνια εκτελεί μεγάλο μέρος των διακομιδών για λογαριασμό του ΕΚΑΒ φαίνεται να τυγχάνει της προτίμησης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση.

 

Το πλωτό ασθενοφόρο παραλήφθηκε με ειδική εκδήλωση από τη Λιμενική Αρχή Νάξου στις αρχές Αυγούστου 2020. Ήταν το πρώτο από τα συνολικά τρία που αγοράστηκαν, μετά από πρωτοβουλία των κ.κ. Κουρουμπλή και Σαντορινιού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Τα άλλα δύο βρίσκονται στη Λέρο και την Ρόδο. Η παραλαβή τους είχε συνοδευτεί από δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

 

Τα σκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία για να είναι αξιοποιήσιμη απαιτούν την εργασία ειδικευμένου διασωστικού και ιατρικού προσωπικού. Για το λόγο αυτό στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν και η δαπάνη πρόσληψης διασωστών του ΕΚΑΒ και ιατρικού προσωπικού, προκειμένου τα πλωτά αυτά ασθενοφόρα να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς. Ένας επιπλέον στόχος της αγοράς των τριών σκαφών ήταν φυσικά και η δραστική μείωση της δαπάνης ενοικίασης ιδιωτικών σκαφών.

 

Ένα χρόνο μετά και τα τρία πλωτά ασθενοφόρα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Συγκεκριμένα για το σκάφος της Νάξου, πληροφορίες το θέλουν να έχει εκτελέσει περί τις 60 διακομιδές μέσα σε ένα χρόνο, κι αυτές χωρίς την παροχή ιατρικής φροντίδας, παρά μόνο με τη συνοδεία ενός αγροτικού γιατρού. Ενώ είχε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη διασωστών και γιατρών που θα στελεχώσουν τα πλωτά ασθενοφόρα.

 

«Είναι σίγουρο ότι οι διακομιδές αυτόν τον ένα χρόνο είναι πολύ περισσότερες από 60. Από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ στην Αθήνα δίδεται η εντολή να χρησιμοποιηθεί είτε το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού είτε να ενοικιαστεί το ιδιωτικό σκάφος που έκανε μέχρι πέρυσι σχεδόν όλες τις διακομιδές», λέει στο tvxs.gr καλά πληροφορημένη πηγή από το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

 

Στα κεντρικά του ΕΚΑΒ στην Αθήνα παρέπεμψε ερωτώμενος από τον «Λογότυπο» της Σύρου και ο Λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης: «Η εντολή δίνεται άνωθεν, από τα κεντρικά του Ε.Κ.Α.Β.» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Επομένως, βρίσκεται σε ετοιμότητα το δικό μας σκάφος, και ανάλογα με το τι κρίνει το Ε.Κ.Α.Β. κάνει αυτό το οποίο επιβάλλεται».

 

Στην επισήμανση ότι θα ήταν ορθότερο όλες οι διακομιδές να γίνονται με το συγκεκριμένο  σκάφος που είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ιατροτεχνικό εξοπλισμό και ταυτόχρονα να αποφεύγεται η αντίστοιχη δαπάνη προς ιδιώτες, ο κ. Βαμβακούσης είπε ότι η χρέωση είναι η ίδια αλλά η κατάληξη των χρημάτων διαφορετική: «Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που λαμβάνονται υπόψη, κι όχι μόνο ότι υπάρχει ένα ασθενοφόρο σκάφος. Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο σκάφος του Λιμενικού χρεώνει την διακομιδή στο Ε.Κ.Α.Β. Δηλαδή τα χρήματα είναι τα ίδια. Άλλο είναι να μπαίνουν στον κρατικό κορβανά, δηλαδή, από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και άλλο να πηγαίνουν σε ιδιώτη. Βέβαια αυτό είναι κάτι που το κρίνουν άλλες υπηρεσίες, κι εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση, οπότε και δεν τοποθετούμαι» κατέληξε.

 

Ο πλοιοκτήτης που προτιμούν Κικίλιας και Βρούτσης

 

Μέχρι την παραλαβή του πλωτού ασθενοφόρου από τη Λιμενική Αρχή Νάξου η πλειοψηφία των διακομιδών εκτελούνταν από σκάφος ιδιοκτησίας του κου. Δημήτρη Κερρά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Κερρά, μας είπε πως συνεχίζει να εκτελεί διακομιδές, ωστόσο λιγότερες από πριν εξαιτίας της ύπαρξης του πλωτού ασθενοφόρου. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΒ δίνει σε εκείνον το σήμα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσκολότερες. «Τώρα με προτιμούν όταν έχει πολλά μποφόρ. Το δικό μας σκάφος είναι μεγαλύτερο από αυτό του Λιμενικού», είπε ο επιχειρηματίας στο tvxs.gr.

 

Πληροφορίες από τη Νάξο ήθελαν τον ετήσιο τζίρο του κύριου Κερρά με το ΕΚΑΒ να ανέρχεται πριν την παραλαβή του πλωτού ασθενοφόρου σε 800.000 με 1 εκατ. Ευρώ. Ο ίδιος διαψεύδει αυτό το ποσό, λέγοντας πως το ποσό αυτό κινούνταν μεταξύ 300 και 500 χιλιάδων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και με πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα.

 

Σε κάθε περίπτωση τα σκάφη του κύριου Κερρά χαίρουν της προτίμησης πρωτοκλασσάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Τον περασμένο Απρίλιο, κατά την επίσκεψή του στη Νάξο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν χρησιμοποίησε κάποιο σκάφος του Λιμενικού για να πάει στις Μικρές Κυκλάδες, Σχοινούσα και Ηρακλειά. Αντίθετα μετακινήθηε με σκάφος ιδιοκτησίας του κου. Κερρά.

 

Τρία χρόνια νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης είχε φωτογραφηθεί με τον κύριο Κερρά σε ένα από τα σκάφη του τελευταίου, με τη φωτογραφία να ανεβαίνει στο twitter της ΟΝΝΕΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη