Χάνει έδαφος στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η Φ. Γεννηματά


Άννα Γκρίτζη

 

Η δημόσια στήριξη του πρώην υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν αναμενόμενη αλλά συζητήθηκε στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ κυρίως γιατί δεν βγαίνουν στελέχη να ταχθούν δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία. Είχαν προηγηθεί η Εύα Καϊλή, ο Κ. Μποτόπουλος, ο Θ. Παπαθεοδώρου, ο Γ. Δατσέρης. Γενικά, οι «βενιζελικοί» δείχνουν πολύ θετική διάθεση για την υποψηφιότητα Λοβέρδου, παρόλο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά απόσταση από τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.

 

Και ακόμη δεν είναι πολύ ενεργός στη μάχη για την ηγεσία ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που φαίνεται ότι θα δώσει δυναμικά το «παρών» τον Σεπτέμβριο. Είναι και αυτός υπέρμαχος της επαναφοράς του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, μόνο που, σε αντίθεση με τον Α. Λοβέρδο, θέλει την απόφαση να την πάρουν τα μέλη του κόμματος.

 

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ φαίνεται δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων και αυτό δυσκολεύει τη Φ. Γεννηματά που έχει επενδύσει πολιτικά και ταυτιστεί με τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ.

 

Η επιλογή της να παρουσιάσει την πολιτική της πλατφόρμα την 3η Σεπτέμβρη, στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, έχει ενοχλήσει τον Α. Λοβέρδο που το εξέφρασε δημόσια αλλά και τον Ν. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, που κινήθηκε πιο διακριτικά.

 

Στο μεταξύ, ο Π. Γερουλάνος και ο Χ. Καστανίδης κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, με τον πρώτο να φαίνεται πως κλίνει σε ανακοίνωση υποψηφιότητας τον Σεπτέμβριο και αυτό εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει την Φ. Γεννηματά γιατί Γερουλάνος και Καστανίδης έχουν αντιδεξιό προφίλ όπως και η ίδια, ενώ ελκύουν παπανδρεϊκή ψήφο.

 

Όχι μόνο αυτά, αλλά νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί. Και αυτή τη φορά πρόκειται για έρευνα της εταιρείας «to the point» (στη «Μακεδονία της Κυριακής») που έχει υψηλό κύρος στο χώρο της κεντροαριστεράς.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ, με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα, άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια) , εκ των οποίων 485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

 

Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Α. Λοβέρδου (33,8%) και του Ν. Ανδρουλάκη δείχνουν (32,5%) τα ευρήματα της έρευνας για τις προσεχείς εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο Πρόεδρο, με την κυρία Γεννηματά να υστερεί σημαντικά (16,6%) , τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Ακολουθούν ο Χ. Καστανίδης με 5% και ο Π. Γερουλάνος με 3,8% ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

 

Αν και απέχουμε αρκετά από το Νοέμβριο (ο οποίος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λέγεται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ), η εκτίμηση για σημαντική συμμετοχή είναι σχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις «ανοιχτές κάλπες» είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα.

 

Η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου ενώ 2,5% δήλωσαν «Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

 

Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική (μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% - θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές» το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης).

 

Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ» και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα , με «κόκκινες γραμμές» το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος. Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του «αιτήματος» πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , θα μπορούσε να το συμπυκνώσει στο δίπτυχο : ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο Πρωθυπουργός αντίπαλο.

 

Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς, όπου στην ερώτηση «σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά » ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων (περίπου 13%) . Το 8% απάντησαν «όλοι», 17,3% «κανένας» και 8,8% δεν απάντησαν.

 

 

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη