Μητσοτάκης «αλά Μακρόν»: Υποχρεωτικός εμβολιασμός με όρους διχασμού


Μαρίνα Αλεξανδρή

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και είσοδο μόνον των εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας στο όνομα της «κοινωνικής ευθύνης», της «δικαιοσύνης» και της «ευαισθησίας». Με μία και μόνη φράση του όμως κατάφερε να τα ακυρώσει και τα τρία – ακυρώνοντας, πιθανώς, μαζί και την όποια αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού εγχειρήματος για ενίσχυση των εμβολιασμών: Δήλωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται». Υπονοώντας σαφώς ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν έχουν δικαίωμα στην ελευθερία.

 

Επικοινωνιακά, ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά επέλεξε ρητορική διχασμού. Αντί της πειθούς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης επένδυσε ξανά στον εκφοβισμό, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την τιμωρία.

 

Πολιτικά και πρακτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέγραψε και ακολούθησε το μοντέλο Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος, με χθεσινοβραδυνό του διάγγελμα, ανακοίνωσε επίσης υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών και διοικητικού προσωπικού νοσοκομείων, καθώς και όλων των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης κ.λ.π.).

 

Στην Γαλλία όσοι δεν πειθαρχήσουν θα τιμωρούνται με διακοπή μισθοδοσίας. Στην Ελλάδα, σε πρώτο χρόνο και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας δεν εμβολιαστούν έως τις 15 Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή της σύμβασης εργασίας τους – κοινώς, θα απολυθούν.

 

Σε δεύτερο επίπεδο, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, λένε ότι κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς. Οσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα τεθούν αναγκαστικά σε άδεια άνευ αποδοχών. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι ανοιχτό – αναλόγως της επιδημιολογικής εξέλιξης και του ρυθμού των εμβολιασμών – εάν θα υιοθετηθούν και άλλα μέτρα του γαλλικού μοντέλου: Π.χ,, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ σε όλους τους  χώρους ψυχαγωγίας, ανοιχτούς και κλειστούς, με χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων, ή και στις χερσαίες μετακινήσεις εντός επικράτειας με αυτοκίνητο ή τρένο.

 

Ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ειδικά για επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί, ο τρόπος των ανακοινώσεων και η τιμωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης απειλεί να ανοίξει νέα μέτωπα, κοινωνικά και πολιτικά, αντί να τα κλείσει.

 

Την ώρα που ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζητούσε «συγγνώμη» από τους συμπολίτες του γιατί αυξάνεται ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων, ο έλληνας πρωθυπουργός κουνούσε ξανά το δάχτυλο στους δικούς του συμπολίτες χωρίς ψήγμα αυτοκριτικής για τις παλινωδίες και τα λάθη της κυβέρνησης. Αντιθέτως, σε  μια ακόμη έκρηξη αυταρέσκειας, εξήρε τις επιτυχίες και το έργο της τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στο πεδίο των εμβολιασμών. Κι όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται από εβδομάδα σε εβδομάδα και μόνον το 41% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι του 70% για το οποίο δεσμευόταν η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο.

 

Τούτων δοθέντων, το πρώτο αποτέλεσμα του νέου διαγγέλματος Μητσοτάκη ήταν ο ποταμός οργής που ξεχύθηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του στα social media.

 

Ηταν μια έκρηξη στην οποία μετείχαν ακόμη και πρόσωπα προερχόμενα από το γαλάζιο στρατόπεδο, όπως ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος:

 

«Προειδοποιώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη», έγραψε, «ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μου αφαιρεί οποιαδήποτε απο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που κατέχω συνολικά και αδιαίρετα ως Ελλην πολίτης με βάση το Συνταγμα και τους νόμους...

 

...Αν έχει το απύθμενο θράσος να συμπεριφερθεί ως Έλληνας Ορμπαν ας προχωρήσει σε άρση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με απλές υπουργικές αποφάσεις τέτοιοι περιορισμοί ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αμετανόητος, διχαστικός, αναξιόπιστος και εκτός τόπου και χρόνου να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη διαχείριση της πανδημίας», ενώ έκρηξη υπήρξε και από την πλευρά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου: «Διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών», δήλωσε, «διότι θεωρούμε ότι περιορίζει τα συνταγματικά δικαιώματα, και προκύπτει από την αποτυχημένη συνταγή του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας».

 

«Οι υγειονομικοί», πρόσθεσε, «έχουν εμβολιαστεί και απορούμε πώς ανακοινώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους, όταν άλλοι είναι εκτός υποχρεωτικότητας, όπως οι ιερείς, που το ποσοστό εμβολιασμού τους είναι χαμηλότατο και έρχονται σε άμεση επαφή με πολύ κόσμο, χωρίς να τηρούν τα μέτρα. Και μάλιστα, από άμβωνος, λένε στους πολίτες να μην εμβολιαστούν».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη