Προνόμια στους εμβολιασμένους: Το ελληνικό πείραμα που διχάζει


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

«Δε γίνεται να ζητάμε κοινωνικά φρονήματα και ταυτότητα, για να μπει ο κόσμος να φάει. Δεν έχω το χρόνο να το κάνω και δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί. Το μαγαζί μου είναι καθαρό».

 

Τάδε έφη Λευτέρης Λαζάρου, ο γνωστός σεφ, το πρωί στον ΑΝΤ1, για το νέο καθεστώς διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη στην  ψυχαγωγία και την εστίαση. Και ο ίδιος συμπλήρωσε: «Πρέπει να πείσουμε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί. Κινδυνεύουν πάρα πολλοί. Οι φίλοι τους, οι συνεργάτες τους. Προσπαθώ να πείσω όλους τους εργαζομένους στο μαγαζί μου, με κάθε τρόπο, να εμβολιαστούν».

 

Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη – η όψη των αναμενόμενων αντιδράσεων από τους ανθρώπους της εστίασης που καλούνται, με κυβερνητική απόφαση, να κάνουν  τους «χωροφύλακες» ενός νέου, ιδιότυπου απαρτχάιντ: του διαχωρισμού των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε “covid free” και μη, με ειδική σήμανση και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 

Η άλλη όψη ίσως έρχεται από την προσέγγιση που κάνει ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, διαβλέποντας στα κυβερνητικά μέτρα μια «διέξοδο» για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους: «Αρχικά», δήλωσε, «βλέπω θετικό το δικαίωμα της επιλογής, ωστόσο όλα θα κριθούν επί του πεδίου της μάχης. Δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις».

 

Μια τρίτη όψη έρχεται εκτός συνόρων. Σε κάποιες χώρες συμβαίνουν και χειρότερα...

 

 

Στην Αμερική, το νοσοκομείο Houston Methodist απέλυσε 178 υπαλλήλους που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν. Και η διοίκησή του ανακοίνωσε ότι θα απολύσει όλους όσοι δεν εμβολιαστούν έως τις 21 Ιουνίου. Στην Ρωσία, ανακοινώθηκε πως όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν ανοσία λόγω νόσησης από κορονοϊό, δεν θα μπορούν να εργάζονται με φυσική παρουσία στον χώρο δουλειάς τους, παρά μόνον με τηλε-εργασία. Κι αυτό βεβαίως, εάν το επιτρέπει η φύση του κάθε επαγγέλματος.

 

Στο Καζακστάν οι ανεμβολίαστοι θα απαγορεύεται να πηγαίνουν σε μπαρ, σινεμά, θέατρα και δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοινώθηκε απαγορευτικό εισόδου για τους μη εμβολιασμένους σε γήπεδα και πάσης φύσεως θεάματα.

 

Η Ευρώπη, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί πιο διστακτική και πιο προβληματισμένη. Η Γερμανία προχώρησε, μέχρι στιγμής, μόνον μέχρι την απαλλαγή των εμβολιασμένων από την διεξαγωγή self / rapid tests, ενώ ο Μακρόν στην Γαλλία περιορίστηκε στο «πάσο πολιτισμού» των 300 ευρώ για τους νέους , από το οποίο μάλλον η κυβέρνηση εμπνεύστηκε και το εγχώριο «Freedom Pass».

 

Κανείς όμως μέχρι τώρα δεν έχει αποκλείσει τους ανεμβολίαστους από την εστίαση, και βεβαίως κανείς δεν έχει αναθέσει στους επιχειρηματίες να ζητούν… πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, και κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει εάν, και πως θα λειτουργήσει το μοντέλο της κοινωνικής διαίρεσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Όπως και σε ποια – πέρα από τα ηθικά – νομικά και πρακτικά ζητήματα θα προσκρούσει.

 

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη