Συναγερμός για τον τουρισμό: Επιχείρηση για «ασφαλή υγειονομική ζώνη» στα νησιά


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Το πιο ανησυχητικό απ’ όσα άκουσαν τα κυβερνητικά στελέχη χθες από τα χείλη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας απειλεί πρώτη - εκτός από την Αττική - την Κρήτη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου.

 

Σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Κρήτη, τον πρώτο μακράν τουριστικό προορισμό στην ελληνική αγορά, το προειδοποιητικό καμπανάκι τον επιδημιολόγων έφερε στο προσκήνιο το χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι του 2021 αλλά και για την οικονομία συνολικά.

 

Είναι το σενάριο που άπαντες απεύχονται στο υπουργείο Οικονομικών αλλά που, πλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί: Να μετατραπεί σε hot spot της πανδημίας, μέσα στο καλοκαίρι, κάποιο ή κάποια από τα νησιά και να ανατραπεί πλήρως η προοπτική της, μερικής έστω, ανάκαμψης των τουριστικών εσόδων.

 

Ήδη, και παρά τις επαναλαμβανόμενες ενέσεις αισιόδοξης ρητορικής, τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι καλά. Οι κρατήσεις για τον Αύγουστο, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, μπορεί να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί η τουριστική αγορά γνωρίζουν και ότι «ο Αύγουστος δεν φθάνει ακόμη κι αν έχουμε πληρότητα 100%, ενώ ο εγχώριος τουρισμός δεν είναι ούτε ασπιρίνη».

 

Η απώλεια της βρετανικής αγοράς μέχρι τα τέλη Ιουλίου και τα προβλήματα με την Γερμανία – όπου η κυβέρνηση Μέρκελ εξακολουθεί να αποθαρρύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό – θεωρείται ότι ήδη έχουν κάνει ζημιά που δύσκολα είναι αναστρέψιμη.

 

Η εκτίμηση που κάνουν τόσο οι παράγοντες της αγοράς όσο και το οικονομικό επιτελείο είναι πως, πλέον, θα χρειαστεί θεαματική θετική ανατροπή για να πιαστεί ο στόχος για έσοδα στο 40% έως 50% του 2019 – δηλαδή κοντά στα 8 με 9 δις ευρώ. Αυτή την στιγμή πιο ρεαλιστικό δείχνει ένα σενάριο εσόδων κοντά στα 6,5 με 7 δισ ευρώ, και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θα βγάλει τελικά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου την Ελλάδα από την επισφαλή υγειονομικά «πορτοκαλί ζώνη».

 

Ακόμη και τα 6,5 με 7 δισ όμως δεν φθάνουν για την επίτευξη της θεαματικής ανάπτυξης – σχεδόν 5% - φέτος πάνω στην οποία έχει στηρίξει η κυβέρνηση όλο τον οικονομικό της σχεδιασμό.

 

Εάν ο τουρισμός δεν «τραβήξει» η τελική επίδοση του ΑΕΠ θα είναι πολύ πιο χαμηλή, με χαρακτηριστική εδώ την χθεσινή έκθεση της Morgan Stanley που παραθέτει δύο νέα σενάρια για τον ευρωπαϊκό νότο και την Ελλάδα ειδικά.

 

Στο ένα σενάριο, το μετριοπαθώς δυσμενές, η μετάλλαξη Δέλτα και η νέα έξαρση της πανδημίας θα μειώσει έως και κατά 30% τις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών στον ευρωπαϊκό Νότο σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Αυτό για την Ελλάδα θα σημαίνει απώλεια της τάξης του 0,9% έως 1% από το ΑΕΠ για το 2021.

 

Στο πλέον δυσοίωνο σενάριο, το οποίο θα προκύψει εάν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέσα στο καλοκαίρι, η μείωση των διανυκτερεύσεων μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 70%. Και σε αυτή την περίπτωση τα κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ θα φθάσει στο 2,3%.

 

Ενώπιον αυτών των δεδομένων, όλο το βάρος της ελληνικής κυβέρνησης θα πέσει το επόμενο διάστημα στην δημιουργία «ασφαλούς υγειονομικής ζώνης» στα νησιά. Εξ ου και η απόφαση να μην επιτρέπονται ακόμη και εσωτερικά ταξίδια στα νησιά χωρίς rapid ή μοριακό τεστ, εξ ου και η χθεσινή κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποστολή κινητών μονάδων για εμβολιασμούς στις τουριστικές περιοχές.

 

Κατά τις πληροφορίες επίσης, σε συνεννόηση με τους Δήμους σχεδιάζεται να σταλούν άμεσα νέες παρτίδες εμβολίων σε αρκετά νησιά προκειμένου να διατεθούν είτε σε κατοίκους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε ακόμη και σε επισκέπτες που το επιθυμούν.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη