Ξεκίνησε το ξήλωμα των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό - Μυλόπουλος: «Οι σύγχρονοι Έλγιν έπιασαν δουλειά»


Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε το ξήλωμα της σπουδαίας βυζαντινής γειτονιάς που αποκαλύφθηκε στον Σταθμό Βενιζέλου το 2011 και έκτοτε, η διατήρησή τους ή μη, αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα, στο οποίο πήραν ενεργό μέρος και οι πολίτες που, με όρους κινήματος, απαιτούν την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μέρος που βρέθηκαν.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα ευρήματα και να τα επανατοποθετήσει προκάλεσε την αρνητική αντίδραση και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η οποία τεκμηρίωσε, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ότι αυτή η «λύση» είναι εξίσου καταστροφική με την ολοκληρωτική απόσπαση και ότι η κατασκευή του έργου έπρεπε να προσαρμοστεί στα ευρήματα και όχι το αντίθετο.

 

Με αφορμή την έναρξη του ξηλώματος, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Α. Μυλόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:

 

«Οι σύγχρονοι Έλγιν έπιασαν δουλειά. Άρχισε η καταστροφή του σημαντικότερου αρχαιολογικού ευρήματος των τελευταίων χρόνων, του ρωμαϊκού και μετέπειτα βυζαντινού σταυροδρομιού Decumanus & Cardo που αποκαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση κατά την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη το 2011.

 

Η καταστροφή είναι ανεπίστρεπτη, γιατί ποτέ ξανά το πολεοδομικό σύμπλεγμα του 3ου-4ου μ.Χ. αιώνα δεν θα αποκτήσει τη σημερινή αυθεντικότητα και ακεραιότητά του.

 

Όμως το 62% των πολιτών που αντιτίθεται στον τεμαχισμό και την απόσπασή του θα είναι εδώ και θα τους στοιχειώνει κάθε μέρα. Γιατί έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες…»

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη