Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Ξεκίνησε το ξήλωμα των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό - Μυλόπουλος: «Οι σύγχρονοι Έλγιν έπιασαν δουλειά»

δημοσίευση από: Sintiki News - 7/21/2021 11:49:00 μ.μ.


Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε το ξήλωμα της σπουδαίας βυζαντινής γειτονιάς που αποκαλύφθηκε στον Σταθμό Βενιζέλου το 2011 και έκτοτε, η διατήρησή τους ή μη, αναδείχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα, στο οποίο πήραν ενεργό μέρος και οι πολίτες που, με όρους κινήματος, απαιτούν την διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μέρος που βρέθηκαν.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα ευρήματα και να τα επανατοποθετήσει προκάλεσε την αρνητική αντίδραση και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η οποία τεκμηρίωσε, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ότι αυτή η «λύση» είναι εξίσου καταστροφική με την ολοκληρωτική απόσπαση και ότι η κατασκευή του έργου έπρεπε να προσαρμοστεί στα ευρήματα και όχι το αντίθετο.

 

Με αφορμή την έναρξη του ξηλώματος, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Α. Μυλόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:

 

«Οι σύγχρονοι Έλγιν έπιασαν δουλειά. Άρχισε η καταστροφή του σημαντικότερου αρχαιολογικού ευρήματος των τελευταίων χρόνων, του ρωμαϊκού και μετέπειτα βυζαντινού σταυροδρομιού Decumanus & Cardo που αποκαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση κατά την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη το 2011.

 

Η καταστροφή είναι ανεπίστρεπτη, γιατί ποτέ ξανά το πολεοδομικό σύμπλεγμα του 3ου-4ου μ.Χ. αιώνα δεν θα αποκτήσει τη σημερινή αυθεντικότητα και ακεραιότητά του.

 

Όμως το 62% των πολιτών που αντιτίθεται στον τεμαχισμό και την απόσπασή του θα είναι εδώ και θα τους στοιχειώνει κάθε μέρα. Γιατί έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες…»

 

 

 

About Sintiki News

Techism is an online Publication that complies Bizarre, Odd, Strange, Out of box facts about the stuff going around in the world which you may find hard to believe and understand. The Main Purpose of this site is to bring reality with a taste of entertainment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Sintiki News™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.