Σκάνδαλο Unicef: Ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε πρώην στελέχη του Ελληνικού τμήματος


Φωτεινή Λαμπρίδη

Ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση, απιστία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκαν από την εισαγγελία σε τέσσερα πρώην στελέχη της ελληνικής UNICEF, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, πρόκειται για εκτελεστικό διευθυντή, οικονομικό διευθυντή, διευθύντρια πωλήσεων και λογιστηρίου. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν έχουν κληθεί ωστόσο για ανάκριση.

 

To σκάνδαλο, που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει το ελληνικό τμήμα της Unicef, είχε αναδείξει το tvxs.gr τον Απρίλιο του 2018, με αφορμή τα δύο πορίσματα ορκωτών λογιστών που αποκάλυπταν υπέρογκους μισθούς προσλήψεις συγγενών και φίλων και κακοδιαχείριση στο Ελληνικό Τμήμα της UNICEF.

 

Το πρώτο πόρισμα, προέκυψε με πρωτοβουλία της νέας ότε προέδρου της UNICEF Ελλάδας Σοφίας Τζιτζίκου, η οποία όπως αποκάλυπτε στο tvxs.gr προβληματίστηκε βλέποντας τους υψηλούς μισθούς των στελεχών. Κατόπιν, το πόρισμα εστάλη στα κεντρικά της UNICEF στην Γενεύη απ’ όπου και διατάχτηκε νέα έρευνα η οποία έδωσε επιπλέον ευρήματα.

 

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν:

 

    Τεράστια ποσά που χάθηκαν από προμήθειες, που αποδίδονταν με ανάθεση και όχι με διαγωνισμούς.

    Εσοδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από πωλήσεις ούτε και εμφανίζονται στα ταμεία της επιτροπής.

    Μισθοί 30 εργαζομένων που συνολικά υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ τον μήνα.

    Πλαστογράφηση υπογραφών.

    Μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς δικαιολογία.

    Τα 2/3 των εργαζομένων είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους.

    Σπατάλη χρημάτων για προσωπικές υποθέσεις.

    Ζητείται η διερεύνηση των τηλεμαραθωνίων.

 

«Αυτά δεν τα είδαμε ούτε στην Αφρική»

 

Tα πορίσματα μεταξύ άλλων διαπίστωναν, πως δεν λειτουργούσε η επιτροπή προμηθειών ούτε ο εσωτερικός κανονισμός ενώ είχε δημιουργηθεί κλειστό κλαμπ ανθρώπων που διόριζε συγγενείς και φίλους με αποτέλεσμα η μισθοδοσία να μην γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση πρώην στελέχους που είχε συμβάλει στην εξυγίανση «Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στη Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική»

 

Σύμφωνα και με μαρτυρίες εργαζομένων, η  Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

 

Άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για να αγοραστούν πλακάκια μπάνιου και άλλα είδη ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων.

 

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρώην στελέχη της Ελληνικής Unicef κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στην Σ. Τζιτζίκου που διέταξε τον έλεγχο, ενάντια στην οικονομική διευθύντρια Αγγ. Δάμου που ανακάλυψε τα πεπραγμένα των παλιών διοικήσεων, αλλά και στο tvxs.gr για σχετικό ρεπορτάζ του.

 

Ενώ απορρίφθηκε από το δικαστήριο η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε υποβάλλει η  Δάφνη Βεργίδη Κανελλοπούλου (χήρα του Λάμπρου Κανελλόπουλου που είχε διατελέσει πρόεδρος της UNΙCEF και μέλος του ΔΣ η ίδια) και ο γιος της Αν. Κανελλόπουλος, στην τελευταία πρόεδρο Σοφία Τζιτζίκου και την οικονομική διευθύντρια Αγγελική Δάμου, τα πρώην στελέχη επανήλθαν με νέες αγωγές.

 

Θυμίζουμε ότι τόσο η πρόεδρος όσο και η οικονομική διευθύντρια, οι οποίες αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Ελληνικής UNICEF, στέλνοντας μάλιστα τα τεκμήρια στα κεντρικά γραφεία στη Γενεύη, είχαν στοχοποιηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις που προσπάθησαν να τις αποτρέψουν να διατάξουν έλεγχο. Ο Γιάννης Λοβέρδος μάλιστα, σημερινός βουλευτής της ΝΔ, είχε κατηγορήσει ευθέως για το σκάνδαλο μέσω twitter τη Σ. Τζιτζίκου που το ανέδειξε αποκαλώντας την ΣΥΡΙΖΑΙΑ, υπονοώντας ότι το σκάνδαλο είχε άρωμα ΣΥΡΙΖΑ. Ρεπορτάζ του tvxs.gr αργότερα, έφερε στο φως ότι το σκάνδαλο της Ελληνικής επιτροπής UNΙCEF είχε σχέση με στελέχη που συνδέονταν με το ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη