Στα 147 δισ. ευρώ τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Σε 147 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τα 2,6 δισ. να αφορούν τα χρέη που προέκυψαν από την πανδημία.

 

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» τα 109 δισ. ευρώ του παραπάνω ποσού αφορούν χρέη προς τις ΔΟΥ και τα 38 δισ. ευρώ είναι οι ανοικτές υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν 3,5 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία, με τους εννιά στους δέκα να χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Στον ΕΦΚΑ, οκτώ στους δέκα επαγγελματίες χρωστούν έως 15.000 ευρώ.

 

Την ίδια ώρα αυξημένες κατά 33 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες.

 

Οι επιλογές ρύθμισης για αποπληρωμή των χρεών αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής:

 

100 και 120 δόσεις

 

Προθεσμία, πιθανότατα την τελευταία, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν όσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεις, ώστε να επανενταχθούν σε αυτές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στο «myBusinessSupport» να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις. Βασική προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν χάσει την ρύθμιση στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021, λόγω της πανδημίας.

 

Οι οφειλέτες για να μπορέσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και να εξοφλήσουν τα παλαιά χρέη τους σε περισσότερες δόσεις, θα πρέπει:

 

    Να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport

    Να καταβάλουν τη δόση μηνός Αυγούστου 2021 της ρύθμισής τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αναβιώσουν την ρύθμιση με την καταληκτική ημερομηνία να επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Δηλαδή, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων.

 

Οι οφειλέτες που έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν εκ νέου στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων:

 

    Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

    Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

    Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

    Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

    Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».

    Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

 

Η αίτηση

 

Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις, θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021. Με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι παλιές ρυθμίσεις «ξεπαγώνουν» και οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

 

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

 

    Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

    Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

 

 

 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

 

    Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.

    Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους

    Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

    Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.

 

Χρέη πανδημίας:

 

Σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από 1η Ιανουαρίου 2022. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα που τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως 31 Ιουλίου του 2021. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

 

    392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

    299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα (κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια).

    134.455 νομικά πρόσωπα.

 

24 ή 48 δόσεις:

 

Ολες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις καλύπτουν έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή φορολογικά πρόστιμα. Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

 

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95%, αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

 

Ρυθμίσεις οφειλών 12-24 δόσεων ή νεότερες πάγιες ρυθμίσεις 24-48 δόσεων που δεν υποστηρίχτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

 

Αυτή τη στιγμή παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε πάγιες ρυθμίσεις που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε όσους θεωρούνται πληττόμενοι.

 

Όσοι δηλαδή ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή βρέθηκαν εκτός είτε επειδή δεν κατέβαλαν δυο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις, είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους. Το μέτρο αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιτηδευματίες υπόχρεους και μη σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το 2020 σε σχέση με το 2019 και οφειλέτες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη