Νησιά Φερόε: Κόκκινη η θάλασσα από τη μεγάλη σφαγή των δελφινιών


Για άλλη μια χρονιά τηρήθηκε το έθιμο «Grindadráp»στα Νησιά Φερόε, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, όταν οι Βίκινγκς άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή, κυνηγώντας και σφαγιάζοντας χιλιάδες λευκά δελφίνια. Συνολικά 1.428 δελφίνια θανατώθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων από περιβαντολλογικές οργανώσεις ενώ πρόκειται για αριθμό ρεκόρ καθώς η επόμενη μεγαλύτερη σφαγή ήταν το 1940, όταν σκοτώθηκαν 1200 ζώα. Κατά την αναβίωσή του, οι κυνηγοί κόβουν τον λαιμό των ζώων με μαχαίρια ή τα σκοτώνουν με ψαροντούφεκα.

 

Βίντεο και στιγμιότυπα που ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ακτιβιστές της «Sea Shepherd», δείχνει εκατοντάδες δολοφονημένα θηλαστικά να βρίσκονται ξαπλωμένα στην ακτή.  Το βίντεο διαθέτει περιορισμό ηλικίας και διατίθεται μόνο στο Youtube.

 

Το Grindadráp παραμένει η μόνη μορφή φαλαινοθηρίας που υπάρχει ακόμα στη Δυτική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία των Νησιών Φερόε, οι κάτοικοι μπορούν, επίσης, να «κυνηγήσουν» συγκεκριμένα είδη φάλαινας και φώκιας. Σημειώνεται ότι τα λευκά δελφίνια δεν αποτελούν απειλούμενα είδη.

 

Το κρέας και το λίπος από τα σφαγμένα θαλάσσια θηλαστικά, χρησιμοποιούνται για παρασκευή φαγητού. Μολονότι το φρικτό έθιμο σκοπεύει στο να «θρέψει» τοπικές οικογένειες, στην περίπτωση της παρούσας σφαγής, υπάρχουν υπερβολικά πολλά ζώα για να καταναλωθούν από τους 53.000 κατοίκους του νησιού. Αυτό σημαίνει, ότι ένα μεγάλο μέρος των ζώων απλώς θα πεταχτεί. Πλήθος αγανακτισμένων πολιτών και οργανώσεων κοινοποίησε στα social media σκληρές εικόνες από την δολοφονία των δελφινιών.

 

Σημειώνεται, ότι τα Νησιά Φερόε αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας.

 

 

 

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη