Αυξήσεις στην ενέργεια: Τι έκανε η Ισπανία, που δεν έκανε η Ελλάδα


Κωνσταντίνος Λάππας

 

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε μια εν πολλοίς ανεπαρκή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα εν όψει της μεγάλης αύξησης που έρχεται, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προχωρά σε μείωση φόρων και αναγκαστική περικοπή κερδών για τους παρόχους ενέργειας.

 

Μιλώντας στο tvxs.gr o τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την εξαγγελία για επιδότηση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες «ημίμετρο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική βούληση για θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

 

«Θα σταματήσουμε αυτά τα εξωπραγματικά κέρδη που σημειώνουν οι εταιρίες ενέργειας»

 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας ο Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων αυξήσεων που παρατηρούνται στην Ευρώπη στο πεδίο της ενέργειας, μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση φόρων και περικοπή κερδών στους παρόχους.

 

«Θα σταματήσουμε αυτά τα εξωπραγματικά κέρδη που σημειώνουν οι εταιρίες ενέργειας… θα τα περάσουμε στους καταναλωτές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάντσεθ, μιλώντας για περικοπές κερδών της τάξης των 650 εκατ. Ευρώ.

 

Παράλληλα δήλωσε ότι θα μειώσει τους φόρους που μπαίνουν στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 1,4 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα ο ειδικός φόρος επί του ρεύματος θα πέσει στο 0.5% από 5.1% που είναι σήμερα.

 

«Έχουμε μια καθαρή δέσμευση προς τους πολίτες, ότι θα πληρώσουν φέτος όσο και το 2018», είπε ο Πέδρο Σάντσες που ηγείται του κεντροαριστερού συνασπισμού κομμάτων στην Ισπανία.

 

Τί διαφορά έχουν τα μέτρα Σάντσεθ με τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανακούφιση από τις αυξήσεις στο ρεύμα; Στο επίπεδο της κρατικής ενίσχυσης, ο Σάντσεθ προτάσσει την ποσοστιαία μείωση φόρου αντί για την επιδότηση σε απόλυτες τιμές ενός αριθμού κιλοβατώρων, όπως επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι το μέτρο θα εφαρμοστεί αναλογικά και θα επηρεάσει θετικά στον ίδιο βαθμό όλους τους λογαριασμούς, με χαμηλή, μεσαία ή υψηλότερη κατανάλωση.

 

Σε επίπεδο πίεσης προς τους παρόχους, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επέλεξε να διαφημίσει την έκπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, προεξοφλώντας ότι οι ιδιώτες πάροχοι θα ακολουθήσουν με ανάλογες εκπτώσεις. Όμως ως γνωστόν, η έκπτωση είναι εξ’ ορισμού προσωρινή μεταβολή της τιμής προς τα κάτω. Όταν καταργείται, δεν «βγάζει είδηση». Έτσι μόλις η κυβέρνηση κρίνει ότι μπορεί ή όταν οι ιδιώτες πάροχοι κρίνουν ότι πρέπει, θα καταργήσουν την έκπτωση χωρίς ενδεχομένως να εκδώσουν καν ανακοίνωση.

 

Αντίθετα με το μέτρο του Ισπανού πρωθυπουργού για περικοπή κερδών, οι λογαριασμοί της ενέργειας θα μειωθούν σε πιο μόνιμη βάση και τυχόν αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα προκαλέσει περισσότερο «θόρυβο».

 

 

Αλ. Χαρίτσης στο tvxs.gr: Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε θεσμικές παρεμβάσεις

 

Σε μήκος κύματος κοντινό με τα μέτρα του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο tvxs.gr, μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην κυβέρνηση για θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας.

 

«Υπάρχει μια σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη μεριά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις, σε ρυθμίσεις για να σταματήσει η χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας που οδηγεί σε κερδοσκοπικές τάσεις»», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. «Έπρεπε να θεσπιστεί πλαφόν 30% στις ανατιμήσεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

 

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως το γεγονός ότι το μέτρο της επιδότησης των 300 πρώτων κιλοβατώρων είναι οριζόντιο και σε απόλυτες τιμές, βοηθά ελάχιστα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υποστήριξε ακόμα πως το μέτρο αυτό απλά μετακυλίει το πρόβλημα παρακάτω, μιας και προς το παρόν η κυβέρνηση το έχει ανακοινώσει μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

 

Τέλος ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποσκάπτει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον τα 150 εκατ. για την επιδότηση στις 300 πρώτες κιλοβατώρες θα έρθουν από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, ταμείο που χρηματοδοτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ. «Η δαπάνη δεν έρχεται από τον προϋπολογισμό. Στερούν πόρους από τις ΑΠΕ, την ώρα που ο πρωθυπουργός συνεχώς μιλά για τις επενδύσεις σε αυτές», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη