Τα μεγάλα ερωτήματα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ


Μαρίνα Αλεξανδρή

H πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΗ είναι το πιο μεγάλο έως τώρα βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων – κι είναι ταυτόχρονα το πλέον αιφνιδιαστικό και αμφιλεγόμενο.

 

Η ιδιωτικοποίηση γίνεται έμμεσα, μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο. Η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου προβλέπει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτή να συμμετέχει το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχουν αθροιστικά το 51% της ΔΕΗ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ θα πέσει αυτομάτως από το 51% στο 34%, με μοναδική ασφαλιστική δικλείδα την διατήρηση καθεστώτος «στρατηγικής μειοψηφίας» (blocking minority).

 

Με βάση την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου η επιλογή αυτή έχει ως στόχο «να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

 

Εν ολίγοις, η επιδίωξη που προβάλλεται είναι εκείνη της ανάπτυξης δια της προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών, με κυβερνητικές πηγές μάλιστα να διαρρέουν από χθες το βράδυ πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι «εντυπωσιακά υψηλό» και ότι με τα κεφάλαια που θα βάλουν οι ιδιώτες θα ενισχυθεί η ΔΕΗ μέσω της αύξησης των ταμειακών της διαθεσίμων. Ο δε στρατηγικός στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την «μεγάλη έξοδο» στα Βαλκάνια.

 

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο δρομολογείται η ΑΜΚ πλην του ποσοστού του Δημοσίου μειώνει και τα ποσοστά των μικρομεσαίων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

 

Εδώ, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται την ώρα που δρομολογείται η μεγάλη διανομή των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε ενεργειακές και ψηφιακές επενδύσεις και με μετρημένους και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας να έχουν πάρει ήδη θέσεις στην συγκεκριμένη αγορά.

 

H ιδιωτικοποίηση και η πλήρης απορύθμιση της αγοράς ενέργειας έρχεται, επίσης, την ώρα που εκρήγνυται το κόστος του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Και η έκρηξη αυτή προκαλεί ήδη και τα πρώτα «κανόνια» στις πλέον απορυθμισμένες αγορές της περιοχής: την Βρετανία και την Γερμανία.

 

Στην Βρετανία, ήδη 7 μικρότεροι πάροχοι ενέργειας οδηγήθηκαν έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση καθώς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών χονδρικής, ενώ δραματικές προειδοποιήσεις για χρεοκοπίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες απηύθυναν μόλις προχθές μέσω του Reuters εταιρίες του κλάδου και στην Γερμανία.

 

Σε πολιτικό επίπεδο αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά, ελάχιστες μέρες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ – εξαγγελίες, στις οποίες παρότι υπερτονίστηκαν τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιστάθμιση των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος δεν υπήρχε ούτε νύξη για την, πλήρη πια, μεταβίβαση του ελέγχου της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη