Δημοσιονομικός «πάγος» από τους θεσμούς και «κόφτης» στο μέρισμα ανάπτυξης


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η τελευταία συνάντηση, η οποία μάλιστα έγινε και δια ζώσης, των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο για την 12η αξιολόγηση δεν πήγε καλά για την κυβέρνηση. Δεν πήγε καθόλου καλά, δε, ειδικά σε δύο μέτωπα: Στο δημοσιονομικό και στα δύο μεγάλα και πάγια αγκάθια για την Αθήνα – τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

 

Η άμεση συνέπεια, ως προς το τελευταίο, ήταν να σπεύσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να παρουσιάσει, με διθυραμβικούς τόνους και με ένα επικοινωνιακό μπαράζ, τον «Πύργο Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, ενός ψηφιακού συστήματος που – θεωρητικά τουλάχιστον – εγγυάται ότι κάθε υπάλληλος θα εκδίδει τρεις νέες συντάξεις την ημέρα.

 

Κατά τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, μέσα από το νέο σύστημα αλλά και με την γνωστή σύμπραξη των ιδιωτών θα φθάσουν να εκδίδονται 30.000 συντάξεις, οι στόχοι όμως μοιάζουν και πάλι υπερφιλόδοξοι καθότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για το επόμενο εξάμηνο μετά βίας ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνούν αυτή την στιγμή τις 150.000 και οι επικουρικές φθάνουν τις 125.000.

 

Ως προς τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες το εγχείρημα ταχείας εκκαθάρισης και οι υποσχέσεις που δόθηκαν μοιάζουν ακόμη λιγότερο ρεαλιστικές καθώς στην διάρκεια της πανδημίας οι οφειλές αντί να μειωθούν αυξήθηκαν και έχουν πια ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

 

Στο δεύτερο σκέλος, εκείνο της δημοσιονομικής πίεσης, οι θεσμοί μάλλον αναδείχθηκαν σε σύμμαχο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

 

Ο κ. Σκυλακάκης είναι το στέλεχος εκείνο του οικονομικού επιτελείου που εξ αρχής έχει δηλώσει κάθετα αντίθετος – πολύ πιο έντονα και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα - στις εισηγήσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για επιπλέον επιδοτήσεις και ελαφρύνσεις ως αντιστάθμισμα στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αλλά και για οποιεσδήποτε πρόσθετες παροχές εν είδει «μερίσματος» από την υψηλή ανάπτυξη.

 

Ο «πάγος» που έβαλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών αφορά τόσο τα ελλείμματα του κοινωνικού προϋπολογισμού, όσο και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο τρέχει κοντά στο 7,5%. Με δεδομένο, δε, ότι η δημοσιονομική ελαστικότητα της περιόδου της πανδημίας οδεύει στο τέλος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η επίκληση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης από τα κυβερνητικά στελέχη δεν είχε ουσιαστικό αντίκρυσμα καθώς οι θεσμοί υπενθύμισαν πως το ΑΕΠ μεγεθύνεται μεν σε ποσοστό άνω του 6%, ενδεχομένως και 6,5% φέτος, αλλά η χώρα προέρχεται από ύφεση 9% το 2020.

 

Τούτων δοθέντων ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε σε χειρότερη θέση απ΄ ό,τι πριν από την πανδημία» και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε έξτρα παροχές – ανάμεσά τους και στο μέρισμα ανάπτυξης που συζητείτο στην κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου εν είδει 13ης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

 

Αλλα κυβερνητικά στελέχη πάντως επιμένουν πως η σχετική συζήτηση δεν έχει κλείσει, ποντάρουν στο ότι θα επαληθευθεί η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος και ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος, στο 7%, και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιου είδους, έστω και πιο περιορισμένες, έκτακτες ενισχύσεις.

 

Το πιθανότερο σενάριο ωστόσο είναι πως το εάν, και ποιες παροχές θα υπάρξουν τελικά δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και από τον χρόνο των εκλογών – από το εάν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει ή όχι να στήσει πρόωρες κάλπες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη