Γιατί επιστρατεύτηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας


Μαρίνα Αλεξανδρή

Μόνον μέσα στις 20 πρώτες μέρες του Οκτωβρίου τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα έφθασαν στα 619. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα οι θάνατοι αγγίζουν τους 15.500 και προχθές, Τρίτη, καταγράφηκαν 3.739 νέα κρούσματα – ο υψηλότερος αριθμός από τον Αύγουστο.

 

Η διασπορά του ιού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών τροφοδοτεί ισχυρό προβληματισμό (τα κρούσματα σε ανήλικους τον τελευταίο μήνα ξεπέρασαν τις 12.000), και το ίδιο ισχύει και για την έξαρση της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα – εκεί, όπου καταγράφονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλη την χώρα.

 

Εν ολίγοις, και όπως λέει χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων στο tvxs.gr, «όλοι οι πανδημικοί δείκτες ανεβαίνουν, την ώρα που ο δείκτης των εμβολιασμών καταρρέει». Η εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι επεικώς αποκαρδιωτική με τα ημερήσια ραντεβού να μην φθάνουν καν πια τις 5.000.

 

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θυμήθηκε την αξία της επιστημονικής παρέμβασης. Και κατέφυγε στην επιστράτευση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μετά από πολύμηνη αποχή  κλήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

 

O καθηγητής φέρεται να δέχθηκε να σπάσει το «εμπάργκο» διαρκείας που ο ίδιος έχει επιλέξει σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις του, επειδή και εκείνος είναι ανάμεσα σε όσους φοβούνται έκρηξη νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα. Διαπιστώνει, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του, ότι οι δείκτες «ξεφεύγουν» δέκα ημέρες μετά την πλήρη απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους και, κατά τις πληροφορίες, έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη για 4ο, πιθανώς σκληρό, κύμα της πανδημίας.

 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση – και ειδικά το Μαξίμου – δεν δείχνει έτοιμη να αξιοποιήσει τις προειδοποιήσεις αυτές, όπως και τις συστάσεις πολλών ακόμη επιδημιολόγων για λήψη άμεσων μέτρων. Είναι ενδεικτικό πως παρ’ ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα έστω και όχι με μορφή lockdown - «δεν θα έχουν τον χαρακτήρα των μέτρων που ζήσαμε ως τώρα» -, λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο των αποφάσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

 

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι επιστήμονες που θεωρούν ότι η αλλαγή πλεύσης θα έρθει αναγκαστικά από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας. Όπως λένε, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα υπάρχει έκρηξη του ιικού φορτίου μετά την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων των εμβολιασμένων, με συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ημαθία να εμφανίζουν τριπλασιασμό κρουσμάτων και άλλες διπλασιασμό (όπως η Ξάνθη και ο Εβρος). Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας επίσης, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες κόκκινες περιοχές, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid ξεπερνά το 90%.

 

Σ’ αυτό το κλίμα η επιτροπή των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει ξανά σήμερα, όχι για να ληφθούν αποφάσεις – ο ρόλος της, άλλωστε, παραμένει υποβαθμισμένος εδώ και μήνες – αλλά για να γίνει νέα καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης. Ως πλέον κρίσιμο διάστημα υποδεικνύεται το επόμενο δεκαπενθήμερο, με τους πλέον απαισιόδοξους να θεωρούν πως εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή, μετά το τέλος του μήνα η επιβολή μέτρων όπως η καθολική χρήση μάσκας παντού δεν θα αρκει για να ανακόψουν το 4ο κύμα.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη