Ισπανία: Ριζικές αλλαγές από Σάντσεθ για εργασία και κοινωνία


Την κατάργηση του εργασιακού νόμου και του νόμου κατά των διαδηλώσεων της κυβέρνησης Ραχόι, αλλά και την ποινικοποίηση της πορνείας εξήγγειλε εξήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο 40ό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

 

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ηγείται της συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - Podemos, είπε ότι οι παραπάνω κινήσεις, μαζί με τον νόμο για την ευθανασία, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στέγαση, τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διαβίωσης και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, θα δρομολογήσουν μια «βαθιά αλλαγή» στη χώρα.

 

Ο ίδιος εξήγγειλε και αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που αποτελεί αίτημα του Podemos αλλά και σημαντικής μερίδας των Σοσιαλιστών, αναγνωρίζοντας την απουσία της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για ένα τέτοιο βήμα. «Δεν γίνεται να χορέψουν δύο, όταν ο ένας δεν θέλει» είπε αναφερόμενος στην αδιαλλαξία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). Τόνισε όμως ότι υπάρχει μια σειρά αιτημάτων, όπως το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη -ειδικά υπό το πρίσμα της πανδημίας-, η ισότητα και η πράσινη οικονομία, που θα πρέπει στο μέλλον να κατοχυρωθούν συνταγματικά.

 

Τα εργασιακά και ο νόμος-φίμωτρο κατείχαν σημαντική θέση στην προεκλογική καμπάνια του PSOE και ακόμα περισσότερο του Podemos και αποτέλεσαν σημεία-κλειδιά στη συμφωνία των δύο κομμάτων για κυβερνητική συνεργασία.

 

Η «εργασιακή μεταρρύθμιση», που έφερε ο Ραχόι το 2012, ξήλωσε σχεδόν ό,τι απέμενε από τις ήδη χαλαρές εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τις απολύσεις, ακόμα και τις ομαδικές, και μειώνοντας το ποσό της αποζημίωσης.

 

Τις περισσότερες αντιδράσεις και εκτός ισπανικών συνόρων, με καταδίκες από τη Διεθνή Αμνηστία και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, ήταν ο διαβόητος νόμος-φίμωτρο του 2014 με την επίσημη ονομασία «οργανικός νόμος για την υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών».

 

Ο νόμος περιόριζε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, επέτρεπε τις διαδηλώσεις μόνο κατόπιν ειδικής άδειας, απαγόρευε τη διεξαγωγή τους έξω από τη Βουλή και κυβερνητικά κτίρια, ποινικοποιούσε την παρεμπόδιση των εξώσεων  και απειλούσε με βαριά πρόστιμα ή φυλακή όσους διακινούσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

 

 

 

«Θα συνεχίσουμε με την κατάργηση της πορνείας, που φέρνει σε κατάσταση σκλαβιάς τις γυναίκες» είπε επίσης στο συνέδριο ο Πέδρο Σάντσεθ. Η πορνεία στην Ισπανία νομιμοποιήθηκε το 1995. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του 2011, η χώρα συγκαταλέγεται στα τρία μεγάλα κέντρα πορνείας στον κόσμο μαζί με την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.

 

Όπως λέει στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE ο δημοσιογράφος Θέσαρ Χάρα, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για εξαναγκαστική πορνεία για πλείστους λόγους και όχι για «ελεύθερη επιλογή».

 

Πάντως κάποιες γυναικείες οργανώσεις αλλά και στελέχη του Podemos ανησυχούν μήπως η απαγόρευση αυξήσει το τράφικινγκ και τελικά εκθέσουν τις ιερόδουλες σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς αυτό έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

 

«Ο Σάντσεθ θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν είναι αποφασισμένος να φέρει τη μεταρρύθμιση σε πέρας ακόμα και χωρίς την έγκριση των εργοδοτών, όπως έκανε με την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Το μήνυμα που απηύθυνε στο συνέδριο δείχνει ότι το εννοεί στα σοβαρά» σχολίαζε η «El Pais».

 

Κατά τα άλλα, στο τριήμερο συνέδριο του κόμματός του που διεξήχθη στη Βαλένθια από την Παρασκευή ώς την Κυριακή, ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τη θέση του PSOE στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. «Η Σοσιαλδημοκρατία, που κάποιοι την είχαν ξεγραμμένη, χαίρει άκρας υγείας», δήλωσε αναφερόμενος και στις πρόσφατες νίκες των ομοϊδεατών του στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη