Τί συμβαίνει με την αμφιλεγόμενη Opinion Poll


Κωνσταντίνος Λάππας

Ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται η εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll μετά τις καταγγελίες του γραφείου της Φώφης Γεννηματά σχετικά με μεροληπτική στάση των ερευνητών της εταιρίας κατά τη διενέργεια δημοσκόπησης για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Ακολούθησε αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής η επαναφορά των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ περί απευθείας αναθέσεις από την κυβέρνηση σε άλλη εταιρία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll. Τί συμβαίνει τελικά με την Opinion Poll;

 

Η Opinion Poll λειτουργεί από το 2011 και είναι συνδεδεμένο, όχι τακτικό, μέλος του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς), μέλος του ESOMAR (European Society of Marketing Research) και του WAPOR (World Association of Public Opinion Research). Υπεύθυνος ερευνών και επικοινωνίας της εταιρίας είναι ο Ζαχαρίας Ζούπης ενώ ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Μιχάλης Διαμαντής. Διενεργεί τακτικά έρευνες κοινής γνώμης είτε για λογαριασμό είτε ΜΜΕ όπως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι ιστότοποι «tomanifesto.gr» και «Political», είτε φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ο κ. Ζούπης, αναμφισβήτητα το «πρόσωπο» της εταιρίας, έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημόσια ζωή ως μέλος της ΚΝΕ και αρχισυντάκτης του «Οδηγητή», πέρασε από τον Συνασπισμό επί προεδρίας Δαμανάκη, συντάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και στη συνέχεια εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Κερατσινίου. Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Β’ Πειραιά και έκτοτε έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του στις οποίες συχνά κάνει λόγο για «υπεροπλία» και σημαντική λαϊκή αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες τον θέλουν να συνδέεται προσωπικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

 

Το «μέτωπο» με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Το πρώτο περιστατικό αμφισβήτησης της Opinion Poll από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, με αφορμή τη δημοσκόπηση της εταιρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Μαΐου και η οποία εμφάνιζε στην πρόθεση ψήφου τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διαφορά 17,4 μονάδων. Βουλευτές της Κουμουνδούρου με επιστολή τους στον πρόεδρο της

Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα ζητούσαν από την επιτροπή να καλέσει την Opinion Poll να καταθέσει στοιχεία για την εν λόγω δημοσκόπηση, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007. Ο νόμος αυτός δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ζητήσει η τελευταία από τη δημοσκοπική εταιρία να παρέχει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

 

Στην κίνηση αυτή είχε απαντήσει ο κ. Ζούπης με συνέντευξή του στο liberal.gr κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εκφοβισμού. «Δεν γνωρίζω χώρα όπου η Βουλή ή μια Επιτροπή να ελέγχει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ή το ερευνητικό τους έργο», είχε πει ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll για να συμπληρώσει: «Ενόχλησαν τα ευρήματά μας και επιδιώκεται να σταλεί γενικό μήνυμα αυτοσυγκράτησης και στις άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων».

 

Τέσσερις μήνες αργότερα το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ικανοποιηθεί. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ αρνείται πεισματικά εδώ και 4 μήνες τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξεταστούν τα στοιχεία και τα κόστη αμφιλεγόμενης δημοσκόπησης της εταιρίας Opinion Poll».

 

Στο payroll του Μαξίμου η Opinion Poll;

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου, με αφορμή δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας Political που εμφάνιζε την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις 13,9 μονάδες, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία άλλη εταιρία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll έχει πάρει έργα με απευθείας ανάθεση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Κάτσης υποστήριξε ότι η REPOSITION STRATEGY LTD, επίσης συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή και με διεύθυνση ίδια με αυτή της Opinion Poll, είχε λάβει τρεις διαδοχικές εγκρίσεις με απευθείας ανάθεση για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 111.600 ευρώ.

 

Επικαλούμενος αυτά τα στοιχεία ο κ. Κάτσης είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενο και την χρησιμότητα του εν λόγω έργου και είχε ευθέως ρωτήσει εάν η Opinion Poll βρίσκεται στο payroll του Μεγάρου Μαξίμου. Έως σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση.

 

Μεροληπτεί κατά της Φώφης Γεννηματά η Opinion Poll;

 

Το βράδυ της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά στάλθηκε μήνυμα αντίδρασης κατά της Opinion Poll, κατηγορώντας την εταιρία για διεξαγωγή δημοσκόπησης για ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής με «προκατασκευασμένο αποτέλεσμα».

 

Συγκεκριμένα οι συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκαν σε καταγγελίες υποστηρικτών της Φώφης Γεννηματά οι οποίοι κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μόλις εξέφραζαν την προτίμησή τους δέχονταν αρνητικά σχόλια και αποδοκιμασίες. Σημειώνουν μάλιστα ότι στις ερωτήσεις για το τί θα ψήφιζαν οι ερωτώμενοι στο δεύτερο γύρο, τους τέθηκε ως επιλογή μόνο το δίδυμο Λοβέρδος ή Ανδρουλάκης.

 

Σε αυτή τη διαρροή η Opinion Poll απάντησε άμεσα, με κείμενο που υπογράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης. Αφού αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί επιστημονικής ανεπάρκειας της εν λόγω έρευνας, η εταιρία ανέφερε: «Είναι αστείο, είναι γελοίο  να αναφέρουν ότι κάναμε έρευνα για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ όπου περίπου « φοβερίζαμε» όσους απαντούσαν Φώφη Γεννηματά στην ερώτηση για το ποιον προτιμούν για νέο Πρόεδρο. Έχουμε ακούσει πολλά, αλλά σαν κι αυτό ποτέ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  φοβούνται ώστε να κάνουν τόσο καθαρό, αντιδημοκρατικό bullying, αλλά χτυπούν λάθος πόρτα. Δεν καταλαβαίνουμε από απειλές, από φοβέρες , από πιέσεις. Αυτό ας το καταλάβουν καλά οι « ανώνυμοι φίλοι της κ. Γεννηματά».

 

Ωστόσο αργά το βράδυ προέκυψε κλιμάκωση των καταγγελιών καθώς το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Κρυωνίδης, μιλώντας σε εκπομπή του Kontra Channel, κατήγγειλε ότι καλώντας τον ίδιο για τηλεφωνική συνέντευξη, ο ερευνητής της Opinion Poll τον ρώτησε ποιον από τους τρεις υποψηφίους προτιμά, εξηγώντας ότι εννοεί τους Λοβέρδο, Ανδρουλάκη και Καστανίδη.

 

Οι αναρτήσεις Ζούπη κατά Γεννηματά

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ η εταιρία του «τρέχει» δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ζούπης ασκεί κριτική στη Φώφη Γεννηματά μέσω αναρτήσεων στον ανοιχτό λογαριασμό του στο Facebook.

 

Σε ανάρτησή του στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Ζαχαρίας Ζούπης προσάπτει στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ότι κάνει εκτιμήσεις εκτός πραγματικότητας.

 

Στις 5 Οκτωβρίου ο κ. Ζούπης επανήλθε με πολιτικό σχόλιο, στο οποίο δεν κατονομάζει την κα. Γεννηματά αλλά μιλά για «μικρό ηγέτη», «λίγο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

 

Η εικασία πως αναφερόταν στη Φώφη Γεννηματά ενισχύεται από το γεγονός ότι δε διέψευσε διαδικτυακό του φίλο που σχολίασε στο ποστ: «ΑΡΕ ΖΑΧΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ».

 

Προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τον κο. Ζούπη, συνεργάτης του από την Opinion Poll μας είπε ότι θα τον ενημέρωνε σχετικά προκειμένου να επικοινωνήσει εκείνος μαζί μας. Εάν ο κ. Ζούπης επιθυμεί να απαντήσει στο ρεπορτάζ, η απάντησή του θα δημοσιευτεί στο tvxs.gr.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη