Παραίτηση της πρωθυπουργού στη Σουηδία μετά από 8 ώρες διακυβέρνησης


Μόλις οκτώ ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σουηδίας, τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί την Τετάρτη, αφού το Κόμμα των Πρασίνων εγκατέλειψε τον συνασπισμό, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα. Σε συνέντευξη Τύπου η ίδια τόνισε: «Ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να απαλλαγώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός».

 

Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε έτοιμη να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο να εγκρίνει σχέδιο προϋπολογισμού που καταρτίστηκε από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που ώθησε το Κόμμα των Πρασίνων να εγκαταλείψει τον συνασπισμό και δεν άφησε στην Άντερσον άλλη επιλογή από την παραίτηση.

 

Οι πιθανότητες της Άντερσον για να διοριστεί και πάλι πρωθυπουργός είναι αρκετές, καθώς το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε ότι θα την υποστηρίξει σε οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ενώ το Κόμμα του Κέντρου υποσχέθηκε να απέχει, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της. Υποστήριξη της Άντερσον έχει δηλώσει και το Κόμμα της Αριστεράς.

 

Παρόλο που τα κόμματα του συνασπισμού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό, έχουν ένα κοινό σημεία αναφοράς, να μην επιτρέψουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα, να έχει κυβερνητικό ρόλο.

 

 

 

«Το Κεντρώο Κόμμα θα της ανοίξει την πόρτα (της Άντερσον) για να γίνει πρωθυπουργός», δήλωσε η επικεφαλής του, Άνι Λόουφ, στο Twitter. «Θα διασφαλίσουμε, και πάλι, ότι η Σουηδία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από τους Σουηδούς Δημοκράτες». Οι αντιπολιτευόμενοι Μετριοπαθείς και Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζονται από τους Σουηδούς Δημοκράτες, αλλά δεν μπορούν να έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

 

Η Άντερσον ανέλαβε την πρωθυπουργία από τον Στέφαν Λόφβεν ως επικεφαλής ενός δικομματικού συνασπισμού μειοψηφίας που υποστηρίζεται από τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου. Όμως η συμμαχία αυτή κατέρρευσε όταν το Κόμμα του Κέντρου αρνήθηκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα οικονομικά.

 

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο βήμα για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, αλλά είναι πολύ πιθανό να προτείνει την Άντερσον σε νέα ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες. Η Άντερσον, 54 ετών, ορίστηκε πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής με το πρώην κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη