Δόγμα «ανοσίας της αγέλης» από την κυβέρνηση


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας καταρρίπτουν  το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο, η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς να σπάσει το φράγμα των 1.000.000 κρουσμάτων και των 18.000 θανάτων, στα νοσοκομεία ασθενείς πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – η κυβέρνηση όμως παραμένει κάθετη στην απόφασή της όχι μόνον να μην προχωρήσει σε lockdown αλλά να μην λάβει και κανένα επιπλέον περιοριστικό μέτρο για τους ανεμβολίαστους.

 

Πρόκειται για μια απόφαση που εκπορεύεται από δύο λόγους: αφενός από την πλήρη αδυναμία περαιτέρω οικονομικής στήριξης των κλάδων που θα πληγούν από ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα, και αφετέρου από τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ήδη σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση στις τάξεις των ανεμβολίαστων και των αντιεμβολιαστών.

 

Είναι μια επιλογή που παραπέμπει ευθέως σε σιωπηλή στρατηγική «ανοσίας της αγέλης» - είναι όμως και μια επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα προγνωστικά μοντέλα που τρέχουν δείχνουν κίνδυνο περαιτέρω έκρηξης της πανδημίας τον Δεκέμβριο, και κυρίως των θανάτων και των διασωληνώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ που, ουσιαστικά, έχουν ήδη ξεπεραστεί. Οι ίδιοι επιστήμονες λένε επίσης ότι με τους ρυθμούς που κινούνται οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι πλέον πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί να καταφύγει εκ των υστέρων, και καθυστερημένα, σε lockdown, αφού προηγουμένως θα έχει καταβληθεί δραματικό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

 

Επιδημιολόγοι που μετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού επικαλούμενοι κυρίως τρεις δείκτες: Το πολύ υψηλό επίπεδο κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα – πάνω από 1.800 χθες στην Αττική και 1.200 στην Θεσσαλονίκη – χωρίς τάση αποκλιμάκωσης, την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών που επίσης χθες ξεπέρασαν ξανά τους 600 (612) και την ραγδαία διάδοση του ιού στα παιδιά τα οποία την τελευταία εβδομάδα αντιπροσώπευαν το 24% του συνόλου των κρουσμάτων.

 

Οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν φθάσει και στο Μαξίμου χωρίς όμως να συναντούν ανταπόκριση, ενώ κατατίθενται και δημόσια πια από μέλη της επιτροπής. Ηταν χαρακτηριστική η χθεσινή παρέμβαση, στον ΣΚΑΙ, του καθηγητή Μικροβιολογίας  Ακη Βατόπουλου ο οποίος είπε ότι έρχονται «δύσκολα Χριστούγεννα» και δεν απέκλεισε να υπάρξει ανάγκη για lockdown η οποία θα επιβληθεί από την εξάντληση του ΕΣΥ.

 

Η επιμονή της κυβέρνησης στην «ανοσία της αγέλης» έρχεται την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και με χαμηλότερους επιδημιολογικούς δείκτες από την Ελλάδα, προχωρούν στην λήψη περιοριστικών μέτρων – είτε τύπου οριζόντιου  lockdown, είτε γενικού απαγορευτικού για τους ανεμβολίαστους.

 

Αυστρία και Σλοβακία προχώρησαν ήδη σε γενικό lockdown με στόχο να «σωθούν» τα Χριστούγεννα, ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε αστυνομικούς, στρατό και εκπαιδευτικούς, καθώς και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από κάθε κλειστό χώρο και δραστηριότητα πλην της εργασίας τους και των μέσων μεταφοράς όπου θα πρέπει να επιδεικνύουν καθημερινά αρνητικό rapid test. Η Ιταλια, με εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα έχει αναλογικά πολύ χαμηλότερη διασπορά του ιού από την χώρα μας (10.044 κρούσματα χθες).

 

Η κυβέρνηση Ρούτε στην Ολλανδία αναμένεται να ανακοινώσει επίσης πιο αυστηρούς περιορισμούς αύριο, ενώ ήδη στην χώρα όλα τα εστιατόρια, καφέ και μπαρ είναι κλειστά μετά τις 8 το βράδυ.

Νέα μέτρα θα ανακοινώσει απόψε και ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία – μέτρα, τα οποια σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τρίτη δόση του εμβολίου για όλες τις ηλικίες μετά την πάροδο πέντε μηνών από τον δεύτερο εμβολιασμό. Η τρίτη δόση μάλιστα θα συνδεθεί με την ισχύ του «υγειονομικού διαβατηρίου», ενώ για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους θα απαιτείται πια rapid test 24 ωρών και όχι 72 ωρών.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη