Knockout η εστίαση με τα νέα μέτρα


Του Κώστα Καρπουχτσή

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Συμπληρώσαμε ενάμιση χρόνο παλινωδιών στη λήψη μέτρων αντιμετώπιση της πανδημίας, ενάμιση χρόνο χωρίς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς πρόβλεψη για τις σχολικές αίθουσες, χωρίς μέτρα για τα ΜΜΜ, χωρίς χωρίς…

 

Ενάμιση χρόνο όμως που οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν ο εύκολος στόχος. Το είδαμε στο εμπόριο, το είδαμε και στην εστίαση. Μια κλειστά μια ανοιχτά, μια με το take away να επιτρέπεται μια να απαγορεύεται, αποφάσεις να παίρνονται, να αναιρούνται χωρίς να υπολογίσουν επιπτώσεις.

 

Τον τελευταίο καιρό ήδη οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν επωμιστεί τον άχαρο ρόλο του σερίφη κάνοντας αυστηρό έλεγχο και διαχωρισμό των πελατών τους σε εμβολιασμένους και μη για χρήση του εσωτερικού χώρου.

 

Σήμερα η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο μέτρο που βάζει τον κλάδο της εστίασης σε ένα άτυπο παρατεταμένο lockdown. H πρόβλεψη για rapid test για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης περιορίζουν σημαντικά το δυνητικό τους πελατολόγιο, ίσως και στο 50%, δίνοντας τη χαριστική βολή σε ένα ήδη όπως διαφαινόταν δύσκολο οικονομικά χειμώνα που έρχεται.

 

Ποιος άραγε στις Σέρρες θα κάνει rapid των 10€ για να πιει ένα καφέ των 3€ ή να φάει ένα σουβλάκι σε εξωτερικό χώρο; Στο παγκάκι θα μπορείς, στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος όχι..

 

Λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα τουλάχιστον 80.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για στήριξη στους επιχειρηματίες αυτούς και τους πολλαπλάσιους εργαζόμενους του χώρου.

 

Σταγόνα στον ωκεανό το πρόγραμμα του 7% για τις δαπάνες επανεκκίνησης του κλάδου που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021 και μέχρι και σήμερα δεν έχουν φτάσει τα λεφτά στο σύνολο των λίγων τελικά επιλέξιμων επιχειρήσεων.

 

Ήδη με την υφιστάμενη κατάσταση 1 στις 3 επιχειρήσεις ήταν αντιμέτωπη με λουκέτο. Τώρα με τα νέα αυτά μέτρα, που δεν συνοδεύονται από στήριξη προς τις επιχειρήσεις δυστυχώς οι προβλέψεις φαντάζουν πως θα αποτελέσουν οδυνηρή πραγματικότητα.

 

Και αν λάβουμε υπόψη δηλώσεις που έχουν ακουστεί από τη σημερινή κυβέρνηση ότι «λεφτά τέλος για στήριξη στις επιχειρήσεις» και ότι οι μικρές επιχειρήσεις ουσιαστικά είναι εκτός

χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό, ότι οι μικρές επιχειρήσεις απλά δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη