«Στοιχειωμένα» χωριά στην Ισπανία ξαναζωντανεύουν από... ψηφιακούς νομάδες


Βαγγέλης Γεωργίου

Γραφικά χωριά της Ισπανίας, πολλά από τα οποία διαφεντεύουν επιβλητικά μεσαιωνικά κάστρα σε κάποια κορυφή, εδώ και δεκαετίες είδαν τους νέους τους να τα εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στις πόλεις. Η έλλειψη ευκαιριών στην ισπανική επαρχία –όπως και στην Ελλάδα- έχει αφήσει πολλές μικρές πόλεις και χωριά με φθίνοντα πληθυσμό.

 

Ωστόσο, 34 εξ αυτών των πανέμορφων πλην εν πολλοίς εγκαταλελειμμένων κοινοτήτων, αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν τη περιοχή τους δελεάζοντας «νέο αίμα»: τους ψηφιακούς νομάδες, δηλαδή όσους η εργασία, τους επιτρέπει να δουλεύουν από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μέσω υπολογιστή.

 

Οι Ισπανοί πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στο δίκτυο Red Nacional de Pueblos Acogedores para el Teletrabajo (Εθνικό Δίκτυο Ανοιχτών Χωριών για Εργαζόμενους εξ’ Αποστάσεως) για να ενθαρρύνουν τους ψηφιακούς νομάδες να τα επισκεφτούν. Όλες αυτές οι κοινότητες έχουν το πολύ μέχρι 5.000 κατοίκους η κάθε μια και θέλουν να ξαναδούν νέους ανθρώπους να περπατούν τους έρημους δρόμους και τα σοκάκια τους.

 

Είτε αυτοί οι εργαζόμενοι θέλουν να μείνουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα είτε κάνουν αυτά τα μέρη προσωρινά σπίτια τους, διατηρείται η ελπίδα ότι μια εισροή ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των κοινοτήτων.

 

Το δίκτυο προσφέρει στους ιδιότυπους επισκέπτες έναν οικοδεσπότη που μπορεί να τους καλωσορίσει στην πόλη ή το χωριό και να τους φέρει σε επαφή με τη ζωή της κοινότητας, τους ανθρώπους και την αγορά. Στην πλατφόρμα υπάρχει διαδραστικός χάρτης των τοποθεσιών που καλούν ψηφιακούς νομάδες ενώ μπορεί κανείς να «επιθεωρήσει» ποια τοποθεσία του αρέσει καλύτερα με όμορφες φωτογραφίες καθώς και το κόστος ζωής ώστε να καταλήξει αν θα μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά.

 

Βέβαια, πέραν του συγκεκριμένου δικτύου υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες, όπως το Digital Nomads Madeira project, που δημιούργησε το πρώτο χωριό ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη στην Πορτογαλία.

 

Επίσημη κυβερνητική πολιτική

 

Το παραπάνω δίκτυο είναι μια πρωτοβουλία που τους τελευταίους μήνες γίνεται εθνική πολιτική χωρών, όπως της Ισπανίας. Με την άνοδο της τηλεργασίας, η Ισπανία σχεδιάζει να εισαγάγει μια ψηφιακή νομαδική βίζα που θα επιτρέπει να μείνει ένας ξένος και να εργαστεί για 12 μήνες με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα έτος. Μπορεί επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις για να ενθαρρύνουν τους νέους επιχειρηματίες να κάνουν μια νέα επιχειρηματική κίνηση.

 

Έτσι, αναμένεται πως πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι από άλλες χώρες θα μπορούσαν να ζήσουν στην Ισπανία καθώς και να εργαστούν εξ αποστάσεως, συμβάλλοντας στον ισπανική οικονομία. Η ψηφιακή νομαδική βίζα θα επιτρέψει σε ξένους από χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και σε άτομα που διαθέτουν διαβατήρια ΕΕ ή σε όσους φθάνουν από χώρες της ζώνης Σένγκεν, να εργάζονται εξ αποστάσεως στην Ισπανία για λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν επίσημα.

 

Για παράδειγμα, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου –που είναι εκτός ΕΕ πλέον- θεωρούνται υπήκοοι εκτός ΕΟΧ, και έτσι τα νέα μέτρα θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για αυτούς, όπως αναφέρει το Olive Press.

 

Αυτή η νομοθεσία δημιουργείται για να «προσελκύει και να διατηρεί διεθνή και εθνικά ταλέντα βοηθώντας τους απομακρυσμένους εργαζόμενους και τους ψηφιακούς νομάδες που έχουν δημιουργηθεί στην Ισπανία», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

 

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, τα τέλη εγγραφής μιας επιχείρησης θα καταργηθούν ενώ η δημιουργία νέας εταιρείας θα εξορθολογιστεί.  «Οι startups είναι το θεμέλιο της νέας ψηφιακής οικονομίας, δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και έχουν υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης», τόνισε σχετικά η υπουργός. Οι αρχές στην Ισπανία τόνισαν ότι το προσχέδιο θα σταλεί άμεσα στο κοινοβούλιο για έγκριση.

 

Το ζήτημα της φορολόγησης

 

Η ψηφιακή βίζα φαίνεται καλή με την πρώτη ματιά καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν σε ένα ειδυλλιακό ισπανικό περιβάλλον μιας άλλης εποχής, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 24% για τις πρώτες 183 ημέρες παραμονής στη χώρα με τον φορολογικό συντελεστή να επηρεάζεται από την διπλή φορολόγηση (ισπανικής και χώρας καταγωγής), εάν η παραμονή είναι μεγαλύτερη.

 

Στον βαθμό που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα πολιτικές προσέλκυσης τέτοιων εργαζόμενων στην Ισπανία πολλοί είναι αυτοί που απογοητεύτηκαν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sifted, που ασχολείται αποκλειστικά με start-up, η φορολόγηση στη χώρα του Θερβάντες είναι μεγάλη συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων. «Ο φόρος 24% δεν φαίνεται τόσο ελκυστικός» αναφέρει σε συνέντευξή της η Ana Marie Ghita που εργάζεται εξ΄ αποστάσεως στην Ισπανία και προσθέτει: «Νομίζω ότι η Ισπανία έχει τεράστιες δυνατότητες στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων… Θα ήταν κρίμα να χάσουν την ευκαιρία να προσελκύσουν κόσμο».

 

Για να αποφύγουν τη διπλή φορολογία, οι περισσότεροι τείνουν να βασίζονται σε τουριστικές βίζες για να ταξιδέψουν, που όμως διαρκούν μόνο τρεις μήνες στην Ευρώπη. «Γενικά όλοι προσπαθούν να παρακάμψουν τους φόρους. Έτσι, η νοοτροπία τους είναι πως μπορούν να μετακινηθούν αν δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους», λέει ο Dave Williams, συνιδρυτής του NomadX, μιας ψηφιακής πλατφόρμας καταλυμάτων νομάδων και κοινότητας.

 

«Θα ήθελα να δω οι φόροι να αφορούν μόνο το τοπικό εισόδημα. Προς το παρόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις χώρες να φλερτάρουν τους νομάδες, όχι μόνο μέσω ισχυρών φορολογικών κινήτρων, αλλά μέσω πρωτοβουλιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που προέρχονται από την κοινότητα», προσθέτει.

 

Με πληροφορίες από Schengenvisainfo.com, sifted.eu, euronews.com

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη