Υπόθεση Βαξεβάνη: Πως φτάσαμε στη δίωξη της δημοσιογραφίας


Μεγάλο κύμα αντιδράσεων από το δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο αλλά και από τους πολίτες μέσω των social media έχει προκαλέσει η δίωξη του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος μετά την Γιάννα Παπαδάκου και τον Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» , αιφνιδιαστικά καλείται επίσης ως «κατηγορούμενος» για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis.

 

Την κλήση ως κατηγορούμενος την ανακοίνωσε ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα του Documento, σημειώνοντας: «Η πρόσβαση του δημοσιογράφου στις πηγές και την πληροφορία, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και μάλιστα με στοιχεία, γίνεται με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, από κοινωνικό και επαγγελματικό πλεονέκτημα, ποινικό αδίκημα. Δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν, μέσα από μια αντιστροφή της πραγματικότητας ενοχοποιούνται γιατί δήθεν η πληροφορία προέκυψε από κάποιους που είχαν κακές προθέσεις. Ο χρόνος μετάδοσης της πληροφορίας, η πληρότητα της είδησης και η επιβεβαίωσή της, από δημοσιογραφικό προτέρημα μετατρέπονται σε υποψία συναλλαγής».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν».

 

Αποκρούοντας τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κριτική ακόμη και «γαλάζιων» πολιτικών όπως ο Γ. Κύρτσος, αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών για τη δίωξη του Κ. Βαξεβάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε πως η κλήση του με κακουργηματικές κατηγορίες έγινε από τον Άρειο Πάγο στο πλαίσιο της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης.

 

«Η κλήση του κυρίου Βαξεβάνη να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μία σειρά πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, έγινε κατόπιν δικαστικής πρωτοβουλίας, και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο δικαιοσύνης στη χώρα μας. Στο επίπεδο του Αρείου Πάγου», συμπληρώνοντας πως «η δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη».

 

«Όποιος ισχυρίζεται διαφορετικά πράγματα, όποιος μας κατηγορεί για διαφορετικά πράγματα, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται πως δεν βρισκόμαστε στην περίοδο που υπήρχε προσπάθεια χειραγώγησης και κατεύθυνσης και μεθοδεύσεων μέσα από τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη σήμερα λειτουργεί ανεξάρτητα. Και οφείλει να απαντήσει χωρίς μισόλογα, με καθαρές κουβέντες, αν θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος στη χώρα μας υποκινείται, χειραγωγείται και δε λειτουργεί ανεξάρτητα» δήλωσε επιπροσθέτως ο κ. Οικονόμου.

 

Δεν υπάρχει «σκάνδαλο Novartis» υπάρχει «σκάνδαλο ερευνητικής δημοσιογραφίας»

 

Η κλήση και του Βαξεβάνη αφορά αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis και είναι αποτέλεσμα της από την 22 Ιουλίου 2020 απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Παπαγγελόπουλου.

 

Για την υπόθεση Novartis εκκρεμούν τρεις ανοιχτές δικογραφίες με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τη μία εξ αυτών έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα. Υπενθυμίζεται ότι η Novartis Hellas έχει δεχτεί να καταβάλει πρόστιμο 347 εκατ. δολαρίων ως διακανονισμό για τις πρακτικές δωροδοκίας που ακολουθούσε στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο την ίδια στιγμή και δεδομένου ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «δεν υπάρχει σκάνδαλο», η δικαιοσύνη εγκαλεί δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ και ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.

 

Μάλιστα για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης για τα ρεπορτάζ της στην υπόθεση Novartis την αντίδραση και τη στήριξή τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η ΕΣΗΕΑ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

 

 

 

Η ίδια η δημοσιογράφος, που έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, με τους δικηγόρους της κατέθεσε επίσημο αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου όπως δήλωσε «να παρέμβει και να αναστείλει επιτέλους την παρωδία της ποινικής διαδικασίας σε βάρος μου, έως ότου ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis».

 

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Φιλιππάκης και η Γιάννα Παπαδάκου έχουν καταθέσει αίτημα προς την Ανακρίτρια, να τους παραδοθεί η δικογραφία Novartis, η οποία αφορά τους τρεις πρώην υπουργούς που βρίσκονται υπό δικαστικό έλεγχο ως σχετιζόμενη, αλλά η Ανακρίτρια αρνείται.

 

Μετά και τη δίωξη κατά Βαξεβάνη παρέμβαση έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, χαρακτηρίζοντάς την «ακραία περίπτωση». «Η ΠΟΕΣΥ διαμαρτύρεται έντονα για όλες τις απόπειρες φίμωσης του Τύπου, και δηλώνουμε ότι οι συνάδελφοι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Βαξεβάνης: Είχε προαναγγελθεί

 

Όπως αναφέρει ο Κ. Βαξεβάνης, σύμφωνα με την κλήση πρέπει να απολογηθεί για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση.

 

Και διερωτάται: «Τόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης όσο και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και ο (μετακλητός) Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, εδώ και βδομάδες έχουν προαναγγείλει πως θα με καλέσει η ανακρίτρια. Να υποθέσουμε ότι αυτό (κατά τη λογική τους) είναι η απόδειξη μιας σκευωρίας κατηγορίας εναντίον μου και όχι δικαίωμα στην πληροφορία; Προαναγγέλλουν αυτά που αποφάσισε μετά από μήνες η Ανακρίτρια;».

 

Σύμφωνα με τον εκδότη και δημοσιογράφο «σε όλο τον κόσμο πρόκειται για σκάνδαλο αλλά στην Ελλάδα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν είναι εκείνοι που ερευνούν και ξεσκεπάζουν βγάζοντας στην επιφάνεια την αλήθεια».

 

Παρόλα αυτά επανέρχεται με ένα βίντεο στο οποίο αναλύει από το 2018 όλες τις πτυχές του σκανδάλου που συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας και όπως λέει «προφανώς ενοχλεί όσους μιλούν για “σκευωρία”».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη