Προειδοποίηση ΠΟΥ: O μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μολυνθεί από την Όμικρον


Τη στιγμή που η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απειλεί τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, με ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναμένεται να προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του 2022 καταγράφηκαν στην Ευρώπη περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα Covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν.

 

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες» δήλωσε.

 

Επισήμανε ωστόσο ότι σε αρκετές χώρες ο ρυθμός νέων κρουσμάτων Όμικρον έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί, αν και παραμένει «σημαντικά υψηλότερος» από ό,τι στο προηγούμενο πανδημικό κύμα λόγω Δέλτα.

 

Ο Κλούγκε ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περισσότερα δεδομένα για την ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Δήλωσε επίσης ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι άκρως μεταδοτική.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αυξημένη μεταδοτικότητας είναι εγγενής ιδιότητα της Όμικρον, ή αν οφείλεται στην ικανότητά της να προσβάλλει τους εμβολιασμένους και άτομα που είχαν νοσήσει από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

 

 

 

Δεν το ονομάζουμε ενδημία ακόμα

 

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Covid-19 ως ενδημική νόσο όπως η γρίπη, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί.

 

«Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο να μπορούμε να το ονομάζουμε ενδημία» δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

 

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τις δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι, λόγω της παρατηρούμενης πτώσης της σοβαρότητας της Covid-19, ίσως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της επιδημίας και να εφαρμοστούν οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη γρίπη.

 

 

 

           

 

 

 

           

           

           

 

 

 

           

           

           

           

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη